Concurs pentru proiecte în domeniul protecției mediului. Primarii și ONG-urile pot realiza inițiative în sumă de 6,2 mil de euro

Concurs pentru proiecte în domeniul protecției mediului. Primarii și ONG-urile pot realiza inițiative în sumă de 6,2 mil de euroMediu. Sursa foto: radiochisinau.md

Republica Moldova. Ministerul Mediului a lansat marți un nou concurs de propuneri de proiecte cu un buget de 125 milioane de lei (circa 6,2 mil de euro). Beneficiarii proiectelor sunt primarii și societățile civile în domeniul protecției mediului. Inițiativa se axează pe două direcții principale. Este vorba de managementul integrat al resurselor de apă și managementul integrat al deșeurilor.

Startul concursului a fost făcut, în timpul unei conferințe de presă, de către ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, și Nicolae Arnăut, directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului (ONIPM).

Vor fi construite trei centre de colectare a deșeurilor

Proiectele în domeniul apei se vor concentra pe protecția apelor și prevenirea poluării. Acestea vor susține activități precum decolmatarea albiilor râurilor și lacurilor, crearea fâșiilor verzi de protecție, consolidarea malurilor, precum și expertiza tehnică a barajelor.

Lac

Lac. Sursa foto: tvrmoldova.md

În domeniul deșeurilor, se va urmări îmbunătățirea gestionării salubrizării în localități și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a reduce impactul asupra mediului. Propunerile pot include lichidarea gunoiștilor stihinice sau achiziționarea de echipamente pentru gestionarea deșeurilor.

Depunerea dosarelor

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat că primarii și reprezentanții societății civile pot depune notele conceptuale de proiecte începând cu ziua de marți, 12 noiembrie curent.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulMediuluiMoldova

„În cadrul inițiativelor, vor fi construite trei centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. La aceste centre oamenii vor avea posibilitatea să aducă deșeurile care nu pot fi colectate prin sistemul obișnuit de colectare. Este vorba de mobilier vechi, saltele, deșeuri textile, ambalaje și obiecte uzate din sticlă sau lemn, echipamente electrice și electronice uzate, anvelope. Aceste deșeuri la rândul lor vor fi reciclate sau eliminate în mod corespunzător. Acțiunile vor contribui la reducerea poluării și la protejarea mediului înconjurător”, a remarcat Sergiu Lazarencu.

Realizarea proiectelor au scopul de a crea un mediu mai curat și mai sănătos. Inițiativele vor fi finanțate din Fondul Național pentru Mediu.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News