Avem de-a face cu o „ascundere completă a implicării saudite din partea guvernului”, potrivit familiilor victimelor din 11 septembrie şi ”eforturile SUA de a-i acoperi”.

FBI a dezvăluit în mod greșit identitatea unui înalt oficial al ambasadei saudite care a fost în contact direct și permanent cu persoane implicate în gestionarea celulei teroriste Al Qaeda din Los Angeles: numele lui este Mussaed Ahmed al-Jarrah.

Al-Jarrah a fost un diplomat oficial la Ministerul Afacerilor Externe și la Ambasada Saudită la Washington, care a supravegheat angajații Ministerului Afacerilor Islamice, pe reprezentanţii moscheelor și centrele islamice din Statele Unite din 1999 până în 2000. S-a tras concluzia că este o „legătură” cheie între guvernul saudit și celula din Los Angeles, în special cu cei doi teroriști care au zburat apoi un avion în Pentagon.

FBI dezvăluie din greșeală numele oficialului saudit

FBI-ul a dezvăluit din neatenție unul dintre cele mai sensibile secrete ale guvernului american cu privire la atacurile teroriste din 11 septembrie: identitatea unui oficial misterios al Ambasadei Saudite la Washington.

Dezvăluirea a venit într-o nouă declarație depusă în instanța federală de un înalt funcționar FBI, ca răspuns în cadrul unui proces introdus de familii de victime din 11 septembrie, care acuză guvernul saudit de complicitate la atacurile teroriste.

Declarația a fost depusă luna trecută

Potrivit unui purtător de cuvânt al familiilor victimelor din 11 septembrie, aceasta reprezintă o descoperire majoră oferind pentru prima dată o aparentă confirmare a faptului  există o legătură între diplomat si cei care au deturnat avioanele.

Nu este clar cât de puternice sunt dovezile împotriva fostului oficial al Ambasadei Saudite, dar dezvăluirea, pe care un înalt oficial al guvernului american a confirmat-o a fost făcută din greșeală, şi pare să reînvie întrebările despre potențialele legături saudite cu complotul din 11 septembrie.

De asemenea, se evidențiază eforturile extraordinare ale celor mai mari oficiali ai administrației Trump pentru a preveni publicarea documentelor interne despre această problemă.

„Acest lucru arată că există un interes extrem de mare din partea guvernului să asccundă implicarea saudită”, a declarat Brett Eagleson, un purtător de cuvânt al familiilor al cărui tată a fost ucis în atacuri. „Demonstrează că a existat o comandă care vine de la ambasada Saudită”, a mai spus acesta.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE