Evenimentul Zilei > Social > Există alimente care pot fi consumate și după expirare. Recomandările nutriționistului
Există alimente care pot fi consumate și după expirare. Recomandările nutriționistului

Există alimente care pot fi consumate și după expirare. Recomandările nutriționistului

Nu toate produsele alimentare, din frigider, care au depășit termenul de valabilitate sunt, automat și alterate și nu mai pot fi consumate. Nutriționistul Mihaela Bilic arată că, cu unele excepții, multe produse alimentare pot fi mâncare fără grijă chiar și după expirare.

Nutriționistul Mihaela Bilic explică cum putem stabili dacă un produs este alterat și nu mai poate fi consumat, chiar dacă termenul de valabilitate a fost depășit. Într-o postare pe contul său de Facebook, cunoscutul nutritionist, arată că multe produse alimentare ajung la gunoi, chiar și în condițiile în care sunt bune pentru consum. Aceasta doar pentru că cei mai mulți dintre noi avem în vedere doar termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.

„Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate

Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic- brânza cu cat e mai «împuțită», cu atât e mai interesantă”, a scris Mihaela Bilic în postarea de pe Facebook.

Semnal de alarma transmis de medicul nutriționist Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, nutritionist

Ce alimente pot fi consumate după expirare

Nutriționistul a prezentat mai multe tipuri de alimente și în ce condiții pot fi consumate chiar și după expirarea termenului de valabilitate.

„E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani.

Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare”, a mai scris Mihaela Bilic.

 

Sterilizarea excesivă nu face bine organismului

Potrivit spuselor sale, în ziua de astăzi s-a ajuns ca alimentele să fie sterilizate în mod excesiv, iar acest lucru nu este neapărat benefic pentru organism. Astfel, multe dintre bacteriile benefice care ne ajută să ne dezvoltăm imunitatea sau să ne reîntregim flora intestinală sunt eliminate.

„De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți”, a explicat Mihaela Bilic.

Nutriționistul a mai spus că aceste recomandări nu se aplică și pentru carne ori pește, produse extrem de perisabile. Dar sunt valabile în cazul altor alimente, precum biscuiți, dulceața sau parmezanul.

„Cu siguranță carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit. Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă”, a subliniat Mihaela Bilic.

Avertisment. Consumul acestui aliment poate scurta viața cu 36 de minute

Cum putem depista un aliment stricat

Cunoscutul nutritionist a încheiat arătând că trebuie să ne folosim simțurile pentru a depista un produs stricat și să nu ne luăm neapărat după etichetă.

„Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt. În Elveția nu pot să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert(?!), iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat-ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!

Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs- dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, se încheie postarea de pe Facebook.