Un studiu a transformat alimentele în minute de viață. Pierzi sau câștigi, în funcție de ce mănânci!

Un studiu a transformat alimentele în minute de viață. Pierzi sau câștigi, în funcție de ce mănânci!

Un hotdog l-ar putea costa, pe cel care îl consumă, mai mult de 30 de minute din viață. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au stabilit efectele unor alimente din dieta americanilor, asupra vieții.

Un singur hotdog îi va scurta viața, celui care îl mănâncă, cu 36 de minute, susțin cercetătorii din domeniul sănătății, din cadrul Universității din Michigan. Aceștia au publicat un studiu, în revista Nature Food, în care au analizat 5.853 de alimente din dieta americană. Oamenii de știință au măsurat efectele pe care le produc aceste produse asupra organismului, transformând consumul lor în minute de viață sănătoasă, pierdute sau câștigate, după cum relatează CNN.

„Am vrut să facem o evaluare bazată impactul benefic și dăunător al alimentelor din întreaga dietă, asupra sănătății”, a declarat Olivier Jolliet, profesor de științele sănătății mediului la Universitatea din Michigan.

Alimente bune și alimente rele

Echipa a ajuns la un indice care transformă efectele benefice sau dăunătoare ale unui aliment, în minute de viață sănătoasă. cercetarea se bazează pe un studiu numit Global Burden of Disease, care măsoară morbiditatea asociată cu alegerile alimentare ale unei persoane.

„De exemplu, se pierd 0,45 minute pe gram de carne procesată sau se câștigă 0,1 minute pe gram de fructe. Ne-am uitat apoi la compoziția fiecărui aliment și apoi am înmulțit acest număr cu profilurile alimentare corespunzătoare pe care le-am dezvoltat anterior”, a spus Jolliet.

Unul dintre alimentele analizate a fost un hot dog standard din carne de vită în chiflă. Cele 61 de grame de carne procesată pe care le conține au dus la pierderea a 27 de minute de viață sănătoasă. Când au mai fost luate în considerare și alte ingrediente, precum sodiul și acizii grași trans, s-a ajuns la o valoare finală de 36 de minute pierdute.

O dietă bazată pe calcule nu duce neapărat la o viață mai lungă

Consumul nuci, legume, fructele de mare, fructe și legumele fără amidon au efecte pozitive asupra sănătății, a constatat studiul. Chiar dacă sunt analizate alimentele care măresc sau scad speranța de viață, nu este atât de simplu pentru cineva să anuleze anumite alimente dăunătoare cu unele benefice, susțin oamenii de știință.

„Indicele este în primul rând pentru a ajuta la selectarea și utilizarea caloriilor consumate zilnic pentru a face un minim de schimbări alimentare în vederea obținerii unui beneficiu maxim pentru sănătate. Este o unitate de măsură utilă care vă poate ajuta să faceți alegeri bune, mai bine informați, și să vă schimbați obiceiurile alimentare cu unele mai sănătoase”, a spus Jolliet.

De asemenea, au mai precizat autorii studiului, acest calcul nu este atât de simplu pe cât pare și nici nu ajută să alegi alimentele care te poate ajuta să trăiești până la 100 de ani.

„Este puțin probabil ca schimbarea unei diete pentru a include sau a exclude un singur aliment să facă o mare diferență. Modelele alimentare și stilul de viață sunt cele care contează”, au precizat cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News