Un crenvurst cald într-o chiflă. Este sandvișul favorit al celor grăbiți. I se adaugă muștar și ketchup, după gust.
De ce au numit americanii „hot dog” celebrul sandviș.
La fiecare colț de stradă din America este un cărucior unde se prepară hot dog. Oamenii sunt grăbiți și aleg această gustărică delicioasă și sățioasă care poate să îți potolească foamea până ajungi acasă. De ce americanii i-au găsit această denumire nostimă, ”câine fierbinte”?
Povestea a început în anul 1847, în orașul nemțesc Frankfurt. Se pare că măcelarul german Johann Georg Hehner a inventat cârnăciorul Frankfurt, un produs asemănător hot dog-ului de azi.
Forma actuală s-a născut în Brooklyn, New York, cu primii imigranți. Germanul Charles Feltman a creat sandvișul în anul 1867, în Coney Island. El avea o mică afacere cu acești cârnăciori calzi puși într-o chiflă alungită.
Istoricii spun că denumirea ar fi apărut la finele anilor 1890. Substantivul „Dog” din denumire era un comentariu sarcastic referitor la proveniența cărnii. Cârnăciorii lungi și subțiri au fost aduși de nemți în Statele Unite ale Americii, iar americanii au asociat rasele de câini nemțești cu corpul lung și subțire (Dachshund).
Printre altele, câinii Dachshund au pătruns pe teritoriul Statelor Unite cam în aceeași perioadă cu cârnatul de origine nemțească.
O altă ipoteză susține că denumirea ar veni de la caricaturistul american Thomas Aloysius „Tad“ Dorgan. Acesta a desenat o caricatură cu un teckel într-o chiflă. Totuși, caricatura cu pricina nu s-a păstrat, astfel că ipoteza ar putea să fie falsă.
Rețeta a fost îmbunătățită în fiecare țară unde hot dog este popular. Se pune acum și ceapă, murături, cartofi prăjiți, ardei, roșii, salată și orice mai vrea clientul.
Citește articolul integral, semnat de Marina Dohi, în Rețete și Vedete