Super Nanny are păreri despre timpul petrecut de copii în fața ecranului

Super Nanny are păreri despre timpul petrecut de copii în fața ecranuluiIrina Petrea (Super Nanny) / sursa foto: Facebook

În podcastul lui Adrian Artene, Super Nanny (Irina Petrea) a vorbit despre timpul pe care, în opinia ei, ar trebui ca părinții să îi permită copilului să stea în fața unui ecran, în funcție de vârstă.

Super Nanny: Vârsta copilului contează foarte tare

Supe Nanny, în podcastul lui Adrian Artene, s-a referit la cât timp și la ce ar trebui să se uite copilul pe televizor, telefon sau tabletă.

Ea declară că „vârsta copilului contează foarte tare. Din punctul meu de vedere, copilul până în 4-5 ani nici nu ar avea nevoie de telefon sau de tabletă.

Pot să îi ofer niște desene animate pe televizor sau pe o tabletă, desene animate potrivite pentru vârsta lui.

În primul rând, trebuie să mă uit dacă ritmul în care se succed marginile este foarte alert, că dacă e foarte alert, nu e bun.

E o supraîncărcare, suprastimulare senzorială, o supraexcitare corticală și atunci ne putem trezi cu probleme.

Fotogramele trebuie să fie într-un număr mai mic pe minut, deci filmulețe de desene animate care se derulează mai încetișor. De exemplu, cele care erau în anii 70, 80”.

Copiii trebuie să comunice și să interacționeze cu un adult 75% din timp

Copiii nu trebuiesc lăsați foarte mult timp în fața device-urilor pentru că le afectează de nevoia de comunicare și interacțiune cu adulții.

„Nu putem nici așa să îi lăsăm la nesfârșit pentru că un copil are nevoie să vorbească, are nevoie să interacționeze afectiv și cognitiv cu un adult.

75% din timpul de veghe al copilului, el trebuie să fie într-o interacțiune cu o persoană, nu cu un ecran.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă că poate fi lăsat copilul la ecran când trebuie să facem duș, când trebuie să gătim și să punem masa foarte repede, nu când stăm la masă, când așteptăm undeva, suntem într-un autobuz sau suntem în trafic și copilul stă în mașină, declară Supernnay.

Super Nanny: Timpul petrecut în fața ecranului, esențial pentru un copil

Supernanny a atras atenția asupra timpului pe care trebuie copilului tău să stea în fața unui ecran: Mare atenție! Doar când este mai degrabă absolut necesar să-l las. (…)

Pe măsură ce copilul crește, nu înseamnă că îl las tot mai mult la ecran.

Copil care sta pe tabletă

Copil care sta pe tabletă / sursa foto: dreamstime.com

În primul rând, trebuie să selectez conținutul, trebuie să pun programe de control parental. În al doilea rând, chiar și la conținuturile cu care eu sunt de acord, accesul trebuie să fie limitat. Eu nu aș recomanda undeva mai mult de două ore în 24 de ore”.

Ce facem când se instalează adicția?

Super Nanny consideră că adicția de device-uri poate fi stopată prin activități recreative, sportive, făcute în aer liber

„Când se instalează adicția, nu e drum închis, Doamne ferește! Dar e drum periculos, ca să îi zic așa.

Deja când se instalează adicția, putem să vorbim de tulburări de atenție, de tulburări de comportament, de probleme de concentrare, de lipsa de interes față de alte preocupări potrivite pentru vârsta copilului.

Copilul are nevoie să aibă parte și de activități creative, de activități sportive și parte de prietenii.

În clipa în care tu umpli timpul copilului tău, nu numai cu școală și telefon, școala și ecran, nu, ci cu activități sportive, cu activități recreative, potrivite, timpul de ecran se autoelimină.

Până la urmă, e important să găsesc niște activități care copilului meu să îi placă foarte mult și care nu sunt neapărat doar activități coordonate de alți adulți”, declară Supernanny, conform cancan.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News