Studiu oficial SUA: Eficiența vaccinului scade după câteva luni, dar protejează împotriva spitalizării

Studiu oficial SUA: Eficiența vaccinului scade după câteva luni, dar protejează împotriva spitalizăriisursă: arhivă

Vaccinurile prezintă o eficiență în scădere împotriva infecției în general, dar sunt o protecție puternică împotriva spitalizării pe fondul răspândirii variantei Delta. Rezultatele unui trio de studii, publicate în raportul săptămânal al CDC, au motivat Administrația Biden să ia în considerare accelerarea vaccinării și rapelul.

Trei studii publicate miercuri de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că protecția împotriva coronavirusului dată de vaccinuri a scăzut în lunile de mijlocul verii, când varianta Delta, mai contagioasă, a devenit dominantă în Statele Unite. Articolul, publicat de Washington Post, face referire la trei studii făcute publice de Casa Albă.

În același timp, protecția a fost puternică timp de câteva săptămâni după vaccinare, indicând că vaccinarea vor genera pacienți imuni care evită cele mai grave efecte ale virusului și variațiile sale actuale. Datele din aceste studii au convins Administrația Biden să dezvolte un plan pentru oferirea unor dozele suplimentare pentru a consolida sistemul imunitar al persoanelor vaccinate cu câteva luni mai devreme.

Administrația Biden va începe să ofere vaccinuri de rapel pentru coronavirus adulților complet vaccinați care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna în săptămâna 20 septembrie, au anunțat miercuri oficiali din domeniul sănătății, după ce au ajuns la concluzia că este necesară o a treia doză pentru a combate imunitatea în scădere.

Trei concluzii importante

"Examinând numeroase studii pe oameni, până la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, trei puncte sunt acum foarte clare", a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky, într-un briefing de știri covid-19 de la Casa Albă miercuri.

In primul rând, protecția indusă de vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 începe să scadă în timp. În al doilea rând, eficacitatea vaccinului împotriva efectelor severe, spitalizării și decesului rămâne relativ ridicată. Și, în al treilea rând, eficacitatea vaccinului este în general scăzută față de varianta delta. ”

Trio-ul de rapoarte, publicat miercuri în Raportul săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea, rezumatul științific al CDC, întărește, de asemenea, ideea că vaccinurile singure nu vor putea scoate națiunea din pandemie.

Măștile și alte măsuri de precauție ar trebui să facă parte dintr-o „abordare stratificată axată pe vaccinare”, au scris cercetătorii de la Departamentul de Sănătate al Statului New York și de la Universitatea din Școala de Sănătate Publică din Albany, în studiul lor privind eficacitatea vaccinului în statul New York.

Cum s-a realizat studiul

Toate cele trei rapoarte măsoară eficacitatea vaccinului, care compară ratele de infecție sau spitalizare în rândul persoanelor vaccinate cu ratele în rândul persoanelor care nu fuseseră vaccinate. Douăzeci la sută dintre noile infecții și 15 la sută din internările din covid-19, boala cauzată de virus, se numărau printre persoanele vaccinate.

Până în prezent, evaluările eficacității vaccinului pe fondul deltei se bazau în mare parte pe observațiile din afara Statelor Unite. Un studiu recent al New England Journal of Medicine a concluzionat că vaccinul Pfizer a fost eficient la 88% împotriva infecțiilor care au cauzat simptome în Anglia.

Alții, cum ar fi un studiu realizat în Israel, au descoperit scăderi mai mari ale protecției împotriva infecțiilor. Un raport din SUA care nu a trecut încă prin evaluarea inter pares, colectând date de la unitățile Mayo Clinic Health System din cinci state, a constatat o scădere a eficacității vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva infecțiilor cu delta la 42%. Celălalt vaccin ARNm, produs de Moderna, a fost eficient la 76%.

Cazul New York și eficacitatea vaccinului

Noul studiu din New York este primul care evaluează protecția vaccinului împotriva infecției cu coronavirus în întregul stat al SUA în mijlocul răspândirii variantei delta. Autorii studiului au descoperit o scădere modestă a eficacității: a coborât de la 92 la sută în mai la 80 la sută la sfârșitul lunii iulie.

Al doilea dintre cele trei studii a constatat că eficacitatea împotriva infecției a scăzut pentru rezidenții căminelor de îngrijire medicală după apariția variantei delta. A scăzut de la 75% în martie până în mai la 53% în iunie și iulie. Vaccinarea vizitatorilor și a personalului este crucială, au scris autorii studiului, iar „dozele suplimentare de vaccin COVID-19 ar putea fi luate în considerare pentru casele de îngrijire medicală și rezidenții unităților de îngrijire pe termen lung”.

Al treilea raport, o analiză a pacienților din 21 de spitale din 18 state, a constatat o protecție susținută împotriva spitalizării. Eficacitatea a fost constantă la 86%, chiar și în lunile de vară, când Delta a depășit limita de îngrijorare. Pentru adulții care nu au un sistem imunitar compromis, eficacitatea respectivă a fost de 90%.

Unii specialiști sunt sceptici

Mulți factori influențează eficacitatea vaccinului și modificările observate de oamenii de știință din New York nu pot fi atribuite deltei cu certitudine, au remarcat ei. Dacă persoanele vaccinate se comportă în moduri mai riscante, cum ar fi să nu poarte măști în zonele aglomerate, atunci poate influența eficacitatea vaccinului. Așa ar putea scădea protecțiile imune.

Anunțul administrației Biden a atras reacții diferite, unii experți lăudând planul, iar alții spunând că este prematur și ar putea submina procesul de luare în considerare a vaccinurilor și a stimulatorilor.

Paul A. Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri din Spitalul de Copii din Philadelphia, a pus sub semnul întrebării premisa deciziei - că o scădere a imunității împotriva bolilor ușoare sau moderate ar urma probabil să fie o scădere a protecției împotriva bolilor severe și a spitalizării. El a spus că crede că protecția împotriva bolilor grave ar putea dura câțiva ani.

Ne puteți urmări și pe Google News