Eșec usturător pentru Merkel și Macron. Consiliul Europei refuză convocarea unui summit. Ce spune Iohannis

Eșec usturător pentru Merkel și Macron. Consiliul Europei refuză convocarea unui summit. Ce spune Iohannis

Propunerea Franței și Germaniei a fost respinsă vehement de oficialii europeni. Nu se va organiza niciun summit între statele Europei și Rusia.

Deși Germania și Franța au avut în vedere organizarea unui summit la care statele europene să discute cu Rusia, Consiliul Europei s-a poziționat împotriva acestei decizii. Cele mai multe opoziții au venit din partea liderilor statelor europene estice, a căror relații cu Rusia sunt considerate foarte sensibile, potrivit presei internaționale. Merkel și Macron vor să discute cu Putin și pe fondul presiunii provocate asupra domeniului de afaceri din statele pe care le reprezintă. Cei doi lideri europeni vor să-și reia afacerile care le-au fost afectate de măsurile implementate împotriva Rusiei, în urma anexării ilegale ale Crimeei. Consiliul Europei însă, prevede noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Germania și Franța au înregistrat un eșec ”usturător” 

Politico notează eșecul înregistrat de Germania și Franța drept unul ”usturător”. Pentru întâia oară după o lungă perioadă de timp, cele două state au fost puse în fața unui refuz ferm al oficialilor europeni.

Opoziția a venit nu numai din partea Consiliului Europei. Poziția liderilor statelor din estul Europei împotriva propunerii Germaniei și Franței a fost una foarte vehementă. Șefii statelor amintite au neglijat mecanismele formale ale Consiliului European, notează presa internațională, subliniind că astfel de teme sensibile trebuie discutate în prealabil.

Discuții aprinse între liderii europeni. Ce a transmis Iohannis

Politico mai scrie că discuțiile referitoare la organizarea unui summit în care să se abordeze teme privind relațiile dintre Europa și Rusia au fost foarte aprinse. Liderii statelor europene s-au împărțit în două tabere, o parte susținând demersul, iar alții poziționându-se împotriva sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Europei ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia”, notează sursa citată. Liderii europeni iau în calcul aplicarea unor noi sancțiuni Rusiei, pe fondul ocupării ilegale ale Crimeei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis oficialilor europeni că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

Îngrijorări cu privire la comunitatea LGBT din Ungaria

Un alt moment de tensiune a fost declanșat în cadrul discuțiilor referitoare la situația din Ungaria, unde guvernanții au implementat o serie de prevederi legislative prin care interzic promovarea homosexualității. Amintim că Ungaria a fost extrem de criticată de liderii europeni, iar premierul Olandei a spus că va încerca să inițieze demersuri pentru a pune presiuni pe Viktor Orban astfel încât acesta să renunțe la legea adoptată.