Evenimentul Zilei > International > Ungaria e alungată din UE. Presiuni pe Viktor Orban. Trebuie „să cedeze” în favoarea LGBT
Ungaria e alungată din UE. Presiuni pe Viktor Orban. Trebuie „să cedeze” în favoarea LGBT

Ungaria e alungată din UE. Presiuni pe Viktor Orban. Trebuie „să cedeze” în favoarea LGBT

Lupte acerbe între statele Uniunii Europene, după ce Ungaria a adoptat o lege care aduce atingere libertății comunității LGBT, conform poziției oficialilor europeni.

Ungaria e alungată din Uniunea Europeană. Olanda a transmis, joi, că statul ungar ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană” fiindcă a adoptat o lege care interzice promovarea homosexualității în unitățile școlare. Astfel, spune premierul Mark Rutte, Ungaria discriminează comunitatea LGBT.

”În opinia mea, (…) ei nu mai au ce să caute în UE, dar nu doar eu decid”, a spus premierul Olandei. Mark Rutte a spus că intenționează să acționeze în așa măsură încât Ungaria ”să cedeze” la măsurile adoptate.

Ce a stabilit Ungaria

Ungaria a decis că, în unitățile școlare, la orele de educație sexuală, cadrele didactice nu au voie să promoveze ideea schimbării identității de gen sau a homosexualității. Statul protejează dreptul copilului la identitatea de gen care i-a fost atribuită la momentul nașterii. Activitățile ce presupun informarea în acest sens vor fi organizate, conform noilor prevederi, în școli, doar de profesori sau persoane/organizații trecute într-un registru oficial al autorităților.

”Pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani”, mai arată noile prevederi. Încălcarea acestor aspecte va conduce la tragerea răspunderii a directorului instituției școlare, dar și a celui care prestează activitatea.

Atitudinea Ungariei, „o rușine” pentru UE

Mai multe state din Uniunea Europeană au înaintat o scrisoare către secretarul general ONU, Antonio Guterres, și oficialii europeni, prin care semnalează nerespectare valorilor europene de către Ungaria. Documentul a fost semnat de 17 lideri politici.

Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că respectivul proiect legislativ reprezintă „o rușine”. În acest context, Comisia Europeană va lua măsuri contra Ungariei din cauza noilor restricții prin care limitează drepturile LGTB. Anunţul a fost lansat miercuri de Ursula von der Leyen, care a subliniat că sunt încălcate valori fundamentale ale UE.

„Această lege ungară este o rușine”, a declarat presei Ursula von der Leyen. Totodată, ea a completat că Uniunea Europeană nu va face compromisuri pe principii precum demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului.

Premierul ungar Viktor Orban a transmis, în contextul acuzațiilor aduse Ungariei, că ”legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, notează agerpres.