Evenimentul Zilei > International > Eșec major pentru extrema dreaptă austriacă! A ratat alegerile pentru Viena
Eșec major pentru extrema dreaptă austriacă! A ratat alegerile pentru Viena

Eșec major pentru extrema dreaptă austriacă! A ratat alegerile pentru Viena

Heinz-Christian Strache, fostul lider al extremei drepte din Austria, forțat să demisioneze, în 2019, după un scandal politic major, a eșuat în tentativa de a reveni în viața politică printr-o accedere în Consiliul Vienei.

Partidul lui Strache nu a reușit, duminică, să strângă suficiente voturi pentru un mandat în Consiliul capitalei Austriei. Partidul său  a obținut numai 3.6 procente din totalul voturilor valabil exprimate, cu mult sub pragul de 5% necesar pentru a câștiga fotolii în Consiliul Vienei.

Social-democrații, care guverneează fără întrerupere Viena de la Al Doilea Război Mondial, au ieșit câștigători cu un procent de 42% și se așteaptă să continue alianța cu Verzii, care au obținut un scor de 14%. Partidul Poporului, al cancelarului Sebastian Kurz, care a reușit să obțină voturi ce în mod normal ar fi mers la simpatizanții extremei drepte, a reușit un procent de aproape 19%.

Scandalul Ibiza

Strache conduce Partidul Libertății al extremei drepte de aproape 15 ani și a fost vice-cancelarul țării sub mandatul lui Kurz. A ajuns în atenția internațională după ce un canal media german a dat publicității o serie de clipuri video, în care liderul extremei drepte a fost surprins cu camera ascunsă, pe insula spaniolă Ibiza, oferindu-se să vândă favoruri politice unei femei despre care se credea că este fiica unui oligarh rus.

În aceste clipuri, Strache și un coleg al său fac afirmații suspecte legate de primirea de donații ilegale de la mai multe companii austriece prospere și cunoscute. Autoritățile austriece investighează acele alegații în cadrul unei anchete mai ample. Politicianul susține că este vorba de o înscenare, ipoteză susținută și de faptul că identitatea autorilor filmării a rămas necunoscută până în prezent.

Afacerea Ibiza a antrenat deopotrivă și demisia cabinetului Kurz, o coaliție formată din partidul conservator pe care îl conduce Sebastian Kurz, Partidul Poporului, și Partidul Libertății. Partidul Poporului a câștigat o nouă rundă de alegeri câteva luni mai târziu, în cele din urmă, iar în prezent formează o alianță federală alături de Verzi.

Colapsul extremei drepte

Între timp, susținerea acordată Partidului Libertății, una dintre cele mai de succes mișcări populiste de extremă dreaptă din Europa, s-a prăbușit. Acesta, care obținuse peste 30% din voturi la alegerile vieneze din 2015, a câștigat duminică sub 8 procente.

Campania lui Strache a fost văzută ca un test al faptului dacă votanții vor putea trece peste scandalurile care au măcinat extrema dreaptă odată cu valul afacerii Ibiza. Într-un interviu pentru televiziunea publică, unul dintre liderii partidului Norbert Hober a pus punctul pe i referitor la această prăbușire: „Ibiza.”

Sursa: Politico