Evenimentul Zilei > International > Extrema dreaptă profită de protestele împotriva măsurilor luate pentru combaterea COVID 19
Extrema dreaptă profită de protestele împotriva măsurilor luate pentru combaterea COVID 19

Extrema dreaptă profită de protestele împotriva măsurilor luate pentru combaterea COVID 19

Andreas Geisel, senator și membru al Partidului Social-Democrat German (SPD), crede că protestul contra măsurilor luate pentru combaterea răspândirii coronavirusului este orchestrat de către extremiștii de dreapta. Aproape întreaga scenă politică s-a mobilizat. Proteste vor avea loc zilnic până pe 14 septembrie, scrie Tagesspiegel.

Berlinul urmează să se confrunte cu un weekend neliniștit. Sâmbătă, mii de oponenți ai măsurilor luate împotriva răspândirii coronavirusului doresc din nou să mărșăluiască prin Berlin. Inițiativa de la Stuttgart „Querdenken 711” se mobilizează pentru a protesta în toată Germania. Potrivit informațiilor Tagesspiegel, trupele de securitate se așteaptă la „spectrul complet” al Noii Drepte de la Berlin (mișcare politică de dreapta înființată în 2012).

Se estimează că în fiecare zi 22.500 de participanți se vor afla pe strada Straße des 17. Juni, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru ziarul Tagesspiegel.

Andreas Geisel a precizat: „Ținem  îndeaproape sub observație mobilizarea extremei drepte”. Obiectivul lor este periculos, pentru că în protestele contra măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului sunt infiltrate în mod deliberat ideile extremiste de dreapta, pentru a conduce inconștient spre o acceptare a lor.”

Revista radicală de dreapta Compact îl citează pe unul dintre inițiatorii protestului, care afirmă că va fi „cea mai mare demonstrație din istorie”. Organizatorii presupun că vor fi „10 milioane de participanți”.

În realitate, principala demonstrație va avea loc sâmbătă, 29 august, la ora 11, sub deviza „Adunarea pentru libertate”. În plus, sunt preconizate și unele contra-demonstrații. 

Strategia organizatorilor s-a schimbat între timp, pentru că inițiatorul, Michael Ballweg, a afirmat într-un interviu că nu vrea să stea la Berlin doar sâmbătă, ci dorește ca strada să fie ocupată cel mult 14 zile, protestatarii conducându-se și după deviza: „Am venit ca să rămânem.” 

Aproape toate figurile importante din Noua Dreptă vor să fie prezente la proteste.

Șeful mișcării identitare extremiste de dreapta, Martin Sellner, face un apel prin intermediul newsletter-ului său: „Totul la Berlin!” De asemenea, Frank-Christian Hansel, politician aparținând partidul german AfD (Alternativa pentru Germania), a declarat că va participa la protest. Senatorul german Andreas Geisel face un apel către democrați de a se distanța, în timpul protestului planificat pentru data de 29 august 2020, de protestatarii aparținând extremei drepte. Geisel are convingerea că protestele care urmează să aibă loc nu se referă atât de mult la a critica deciziile pe care guvernul trebuia să le ia pe timp de pandemie, ci „este vorba despre amenințarea ordinii fundamentale liber-democratice.”

Prima manifestație de anvergură desfășurată în data de 1 august a fost stopată de forțele de poliție. Regulile de distanțare și cea de a purta mască au fost cu greu respectate. Câțiva polițiști au fost răniți, iar jurnaliștii au fost atacați. Ulterior, au apărut critici la adresa poliției conform cărora la datorie se aflau prea puțini ofițeri. Poliția a estimat că aproximativ 20.000 de persoane au participat la mitingul din prima zi a lunii august, dar organizatorii au răspândit știri false potrivit cărora până la 1,3 milioane de oameni s-ar fi aflat în stradă. Nu a existat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații.

Articol de Julius Betschka 

https://www.tagesspiegel.de/berlin/querdenker-demonstration-in-berlin-so-will-die-extreme-rechte-den-corona-protest-unterwandern/26123250.html 

Sursa: Rador