PPE era odată hotărât pro-democraţie, anticomunist, pro-piaţă liberă, antimarxist, pro-naţiune, pro-subsidiaritate, antibirocraţie, inspirat de creştinism, precum şi un reprezentant angajat şi devotat modelului familiei tradiţionale şi căsătoriei între un bărbat şi o femeie”, menţionează Viktor Orban într-o scrisoare transmisă liderilor PPE, postată pe Facebook de vicepreşedinta partidului său, Fidesz, Katalin Novak.

Dar acum ”totul s-a schimbat” şi ”în loc să acţionăm împotriva comunismului şi marxismului, care au lăsat o grea moştenire în Europa, noi îi elogiem pe Fidel Castro şi Karl Marx”, continuă Orban, potrivit Agerpres.

”Am renunţat la modelul de familie bazat pe căsătoria între o femeie şi un bărbat şi am căzut în braţele ideologiei de gen”, mai scrie premierul ungar în text, reproşând totodată PPE-ului că ”vede migraţia în masă ca soluţie a problemelor demografice” în loc să susţină natalitatea, iar pe ansamblul politicii europene ”consolidează birocraţia Bruxelles-ului” în detrimentul subsidiarităţii.

Potrivit lui Viktor Orban, PPE ”se deplasează către stânga”, astfel încât alegătorii aproape că nu-i mai pot diferenţia pe populari de socialiştii, liberalii sau verzii europeni.

Premierul ungar mai cere o dezbatere internă în cadrul PPE asupra misiunii acestui partid politic european, remarcând faptul că la recentul Congres PPE de la Zagreb nu a existat o asemenea dezbatere, în schimb popularii europeni alegându-şi un preşedinte care ”a adus în PPE interesele şi conflictele interne poloneze”, referire la fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, în prezent preşedinte al PPE.

Partidul Fidesz a fost suspendat din PPE în martie anul trecut în urma controverselor privind statul de drept şi după ce guvernul ungar l-a acuzat într-o campanie pe preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că sprijină un presupus plan de aducere a milioane de migranţi în UE.

Viktor Orban a sugerat recent că ar putea părăsi complet PPE pentru a forma un adevărat grup conservator în Parlamentul European împreună cu alte partide europene, precum formaţiunea italiană Liga, dar apoi a spus că doreşte mai degrabă să încerce să îndepărteze PPE de abordările de stânga, mesaj reluat în această scrisoare