Evenimentul Zilei > International > Viktor Orban se războiește cu PPE. Acuzații dure la adresa conservatorilor europeni
Viktor Orban se războiește cu PPE. Acuzații dure la adresa conservatorilor europeni

Viktor Orban se războiește cu PPE. Acuzații dure la adresa conservatorilor europeni

Partidul Popular European (PPE) a fost acuzat de premierul ungar Viktor Orban că are abordări marxiste, șeful Executivului maghiar cerându-le conservatorilor europeni să revină la poziţii mai de dreapta în probleme precum migraţia sau politicile privind egalitatea de gen. El estimează că, în prezent, popularii, socialiştii, liberalii şi verzii europeni au abordări atât de asemănătoare încât alegătorii aproape că nu mai pot face deosebiri între ei, consemnează agențiile de știri europene.

PPE era odată hotărât pro-democraţie, anticomunist, pro-piaţă liberă, antimarxist, pro-naţiune, pro-subsidiaritate, antibirocraţie, inspirat de creştinism, precum şi un reprezentant angajat şi devotat modelului familiei tradiţionale şi căsătoriei între un bărbat şi o femeie”, menţionează Viktor Orban într-o scrisoare transmisă liderilor PPE, postată pe Facebook de vicepreşedinta partidului său, Fidesz, Katalin Novak.

Dar acum ”totul s-a schimbat” şi ”în loc să acţionăm împotriva comunismului şi marxismului, care au lăsat o grea moştenire în Europa, noi îi elogiem pe Fidel Castro şi Karl Marx”, continuă Orban, potrivit Agerpres.

”Am renunţat la modelul de familie bazat pe căsătoria între o femeie şi un bărbat şi am căzut în braţele ideologiei de gen”, mai scrie premierul ungar în text, reproşând totodată PPE-ului că ”vede migraţia în masă ca soluţie a problemelor demografice” în loc să susţină natalitatea, iar pe ansamblul politicii europene ”consolidează birocraţia Bruxelles-ului” în detrimentul subsidiarităţii.

Potrivit lui Viktor Orban, PPE ”se deplasează către stânga”, astfel încât alegătorii aproape că nu-i mai pot diferenţia pe populari de socialiştii, liberalii sau verzii europeni.

Premierul ungar mai cere o dezbatere internă în cadrul PPE asupra misiunii acestui partid politic european, remarcând faptul că la recentul Congres PPE de la Zagreb nu a existat o asemenea dezbatere, în schimb popularii europeni alegându-şi un preşedinte care ”a adus în PPE interesele şi conflictele interne poloneze”, referire la fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, în prezent preşedinte al PPE.

Partidul Fidesz a fost suspendat din PPE în martie anul trecut în urma controverselor privind statul de drept şi după ce guvernul ungar l-a acuzat într-o campanie pe preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că sprijină un presupus plan de aducere a milioane de migranţi în UE.

Viktor Orban a sugerat recent că ar putea părăsi complet PPE pentru a forma un adevărat grup conservator în Parlamentul European împreună cu alte partide europene, precum formaţiunea italiană Liga, dar apoi a spus că doreşte mai degrabă să încerce să îndepărteze PPE de abordările de stânga, mesaj reluat în această scrisoare