Austria are obiecții față de planul european de redresare. Ce-l nemuțumește pe cancelarul Kurz

Austria are obiecții față de planul european de redresare. Ce-l nemuțumește pe cancelarul Kurz

Austria susține ca planul european de relansare economică trebuie să se bazeze pe crdite limitate în timp, și nu pe subvenții.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a estimat că summitul european care s-a desfășurat în sistem de videoconferință, care a avut ca temă planul european de relansare economică după pandemia de coronavirus este doar începutul unei lungi negocieri. Politicianul a insistat ca acest plan trebuie să se bazeze pe credite limitate în timp acordate statelor care au avut de suferit din cauza coronavirusului.

„Avem o responsabilitate faţă de contribuabilii noştri şi, din acest motiv, respingem crearea prin uşa din spate a unei uniuni a datoriei”, a spus Sebastian Kurz la finalul summitului.

Alături de Olanda, Danemarca şi Suedia, Austria critică fondul de redresare propus de Comisia Europeană pentru a ajuta membrii UE să depăşească criza generată de COVID-19, mai ales că este destinat celor mai afectate state, cum ar fi Italia şi Spania.

Kurz a menţionat că sunt multe aspecte de negociat cum ar fi de exemplu o mai bună definire a termenelor programului. Cancelarul austriac a insistat asupra privilegierii creditelor în faţa subvenţiilor nerambursabile.

Vineri, șefii de stat şi de guvern din ţările UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la pachetul de redresare economică în contextul pandemiei de COVID-19, astfel că se impune organizarea unui nou summit la jumătatea lunii iulie.

Planul de relansare avansat de Comisia Europeană cuprinde o propunere revizuită de buget plurianual (pentru perioada 2021-2027) în valoare de 1.100 de miliarde de euro şi un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, sumele din acest fond urmând să fie atrase prin obligaţiuni ale CE.

Un acord pe aceste teme necesită unanimitatea celor 27 de state membre, iar pentru a-l obține este necesar să depăşească divergenţele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi şi subvenţii, criteriile de repartiţie între state, sursele de finanţare pentru rambursarea obligaţiunilor CE, precum problema reformelor cerute în schimbul accesării fondurilor.

 

Ministrul Finanțelor: ,,România a ieșit din topul rușinii. Rata inflației este de 1,8%”

Bogații planetei caută cu disperare acest lucru. Se fac investiții uriașe

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News