Evenimentul Zilei > Actualitate > Efectele neașteptate ale pandemiei. Germanii abandonează animalele adoptate în timpul lockdown-ului
Efectele neașteptate ale pandemiei. Germanii abandonează animalele adoptate în timpul lockdown-ului

Efectele neașteptate ale pandemiei. Germanii abandonează animalele adoptate în timpul lockdown-ului

Germania se confruntă cu un fenomen cel puțin ciudat, care a luat amploare în contextul pandemiei de coronavirus. Numeroși cetățeni care au adoptat animale de companie, în timpul perioadelor de lockdown renunță acum la ele.

Germanii au adoptat sute de mii de câini și pisici, în timpul introducerii restricțiilor împotriva COVID-19, iar acum, pe măsură ce lucrurile avansează, iar interdicțiile dispar, nu le mai doresc. Adăposturile sunt pline de animale de companie care au fost abandonate, în ultimul timp, după ce au fost adoptate chiar în perioada lockdownului.

Mico este un pekinez, în vârstă de opt ani, genul clown care face pe toată lumea să râdă. Este adăpostit într-un azil de animale din Bonn, după ce a fost abandonat de stăpânul său. Mico a fost cumpărat de pe eBay în perioada lockdown-ului, iar după câteva săptămâni, când restriciile au fost ridicate, a ajuns la adăpostul de animale.

Conform unei anchete DW, din 2019 până în 2020, în Germania s-a înregistrat o creștere a numărului de adopșii pentru animale de companie. Este vornba despre un milion de pisici și 600.000 de câini. S-a întâmplat în ciuda avertismentelor activiștilor de mediu. Aceștia au atras atenția că achiziția unui animal de companie nu ține de un capriciu de moment.

Și au avut dreptate, dat fiind că numeroși cetățeni încearcă să scape de animăluțe și le duc la adăposturile specializare.

sursa foto. EVZ

Motivele pe care le invocă cei ce renunță la animalele de companie

Julia Zerwas, șefa unui adăpost din Bonn, spune că oamenii care se despart de animalele lor găsesc tot felul de scuze: „Aveam un câine care, mai nou, a început să-l mârâie pe cel mic. Sau a mușcat un vecin. Acum trebuie să scap de el cât mai repede. Disponibilitatea oamenilor este foarte redusă. Puțini încearcă în continuare când apar probleme“.

Potirivt spuselor sale, animalele au nevoie de timp și de atenție pentru a se obișnui cu noii stăpâni. Iar mulți nu au răbdare, mai ales că au reînceput activitatea și nu mai au timp pentru acestea.

„Partea cea mai rea nu este că oamenii au reînceput serviciul și nu se mai pot ocupa de animale, ci faptul că animalele au acum aproximativ un an – o vârstă dificilă. Primim aproape numai câini cu probleme de comportament, care deja au mușcat pe cineva “, a mai spus Julia Zerwas.

sursa foto. EVZ

Germanii sunt foarte exigenți în adoptarea animalelor

Potrivit informațiilor culese din adăposturile de animale, germanii sunt extrem de pretențioși atunci când își propun să adopte un animal de companie. Ei caută partenerul perfect, fără defecte sau puncte slabe, care promite o relație necomplicată.

„Ar fi minunat pentru ei dacă un câine ar putea conduce mașina și ar putea sta singur, dacă s-ar înțelege cu copiii și s-ar juca frumos cu ceilalți câini. Dacă nu e totul perfect, intermedierea devine dificilă“, a mai mărturisit șefa azilului de animale din Bonn.