Descoperirea momentului! Guma de mestecat, noua armă împotriva COVID-19. Ce face cu particulele de virus

Descoperirea momentului! Guma de mestecat, noua armă împotriva COVID-19. Ce face cu particulele de virus Sursa foto: dreamstime

O gumă de mestecat experimentală ar putea reduce răspândirea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Molecular Therapy.

Cât de entuziasmați ar trebui să fim după această descoperire? Și ar funcționa această gumă împotriva omicronului, cea mai nouă variantă de îngrijorare?  Dovezile arată că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au niveluri ridicate de virus în salivă. Așa că cercetătorii din SUA au vrut să investigheze dacă o gumă de mestecat special concepută ar putea reduce cantitatea de virus din gură și, prin urmare, poate reduce răspândirea acestuia.

Guma de mestecat pentru a promova sănătatea orală nu este o idee nouă. Studiile au arătat că gumele de mestecat care conțin anumite substanțe precum calciul și bicarbonatul pot îmbunătăți sănătatea orală, reducând incidența afecțiunilor dentare și reducând numărul de bacterii dăunătoare. Dar țintirea specifică a unui virus în acest fel este o abordare nouă.

Proteinele ACE2 din guma de mestecat ar putea „prinde” particule de virus în gură

Cercetătorii au produs o gumă care conține niveluri ridicate de proteine ​​ACE2 , produsă în plante, cu ideea că proteinele ACE2 din guma de mestecat ar putea „prinde” particule de virus în gură, reducând la minimum șansa pe care o au de a infecta celulele noastre și de a se răspândi la alti oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a testa eficacitatea gumei de mestecat, cercetătorii au luat mostre de salivă de la pacienții cu COVID-19 și au amestecat aceste probe cu o formă de pudră a gumei de mestecat. Ei au descoperit că saliva tratată avea un număr semnificativ redus de particule de virus SARS-CoV-2 în comparație cu cele tratate cu un placebo (aceeași gumă, dar fără proteina ACE2).

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că gingia a împiedicat un virus pseudotipat (un virus inofensiv cu proteina spike SARS-CoV-2 pe suprafața sa) să infecteze celulele din laborator. Doar 5 mg din gumă au fost asociate cu o reducere semnificativă a pătrunderii virale în celule, în timp ce 50 mg din gumă a redus intrarea virală cu 95 la sută.

Acest lucru sugerează că guma ACE2 împiedică capacitatea proteinei Spike SARS-CoV-2 de a infecta celulele

Motive de prudență. În primul rând, aceasta este o cercetare în stadiu incipient, ceea ce înseamnă că experimentele au fost efectuate într-un laborator în condiții controlate, mai degrabă decât cu oameni reali. Condițiile dintr-un experiment de laborator vor fi diferite faţă de  condițiile din gura unei persoane. În timp ce cercetătorii au folosit un simulator de mestecat pentru a arăta că mișcarea de mestecat nu afectează integritatea proteinei ACE2 din gumă, există și alte întrebări la care nu avem încă răspunsuri.

De exemplu, mediul din gura unei persoane, cum ar fi temperatura corpului și bacteriile orale, ar afecta eficacitatea gingiei? Și cât timp ar continua să funcționeze o bucată de gumă?

În al doilea rând, deși gingia a redus semnificativ infecția unui virus care a purtat vârful SARS-CoV-2, cercetătorii nu au folosit întregul virus SARS-CoV-2 în experimentele lor.

Dacă guma ar fi eficientă în diferite variante de COVID, cum ar fi Omicron, am avea motive să fim optimiști

Indiferent de variantă și de mutațiile sale, SARS-CoV-2 câștigă intrarea în celulele umane prin prinderea de proteinele ACE2 - care este cheia modului în care funcționează gingia. Nu este clar cât de bine ar funcționa pentru a preveni infectarea cu virusul la persoanele neinfectate, în special atunci când SARS-CoV-2 poate fi transmis prin mai multe căi, inclusiv ochi, nas și gură.

Totuși, această gumă ar putea avea perspective interesante într-un cadru clinic – de exemplu, reducerea răspândirii în cabinetele stomatologice sau în secțiile de spitale COVID. Când este utilizată în combinație cu metodele actuale, cum ar fi purtarea măștii, ventilația și vaccinarea, ar putea fi o altă armă din arsenalul pentru prevenirea răspândirii COVID-19, scrie sciencealert.