Primele concluzii despre varianta care sperie lumea. Care este diferența dintre varianta „Omicron” şi varianta Delta?

Primele concluzii despre varianta care sperie lumea. Care este diferența dintre varianta „Omicron” şi varianta Delta? Sursa: Pixabay

Pe măsură ce Organizația Mondială a Sănătății anunță că Omircon a fost clasificat drept „variantă de îngrijorare”, mulți se întreabă despre diferența dintre această clasificare și o „variantă de interes”, cum ar fi Delta.

Dr. Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al Programului de Urgențe în Sănătate al OMS, a declarat că dovezile timpurii despre Omicron, cunoscute sub termenul tehnic B.1.1.529, arată că varianta are un număr mare de mutații, dintre care unele au caracteristici îngrijorătoare.

Omicron a arătat, de asemenea, că are un risc crescut de reinfecție în comparație cu alte variante foarte transmisibile, ceea ce indică faptul că persoanele care au contractat COVID și s-au recuperat ar putea fi mai expuse să-l prindă din nou cu această variantă. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, totuși, erau așteptate variante ale coronavirusului

„Virușii se schimbă în mod constant prin mutație și se așteaptă să apară noi variante ale unui virus”, se arată pe site-ul CDC. „Uneori apar și dispar noi variante. Alteori, noi variante persistă. Numeroase variante ale virusului care provoacă COVID-19 sunt urmărite în Statele Unite și la nivel global în timpul acestei pandemii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile variante provoacă boli mai grave sau afectează eficacitatea vaccinurilor

Variantele îngrijorătoare, care includ Alfa, Beta, Delta și acum Omicron, au dovedit că se răspândesc mai ușor, provoacă boli mai grave sau afectează eficacitatea vaccinurilor și a altor instrumente de combatere a COVID-19. Sunt mai îngrijorătoare decât variantele de interes - cum ar fi mu și lambda - care au afectat aspecte precum transmisibilitatea și severitatea bolii, dar nu sunt la fel de transmisibile.

Până sâmbătă, nici un caz de omicron nu a fost detectat oficial în SUA, potrivit oficialilor din domeniul sănătății. Departamentul de Sănătate Publică din Chicago a remarcat însă că „nu știu” dacă varianta a ajuns încă în America. Carianta Omicron a fost depistată până acum la călătorii în Marea Britanie, Belgia, Hong Kong și Israel, precum și în Africa de Sud.

Virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă

Conform unei prime ”imagini” realizate de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma asupra acestei noi variante semnalate miercuri de Africa de Sud şi care deja este prezentă în Europa şi în alte părţi ale lumii. Pe imaginea tridimensională, care seamănă cu o hartă, ”observăm că variata Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutaţii), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, explică echipa de cercetători.

”Aceasta nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, ci pur şi simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă”, aşadar ”alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă ori mai periculoasă”, mai spun cercetătorii italieni.

Imaginea a fost realizată pe baza studierii secvenţelor acestei noi variante primite în special din Botswana, Africa de Sud şi Hong Kong, primele locuri unde Omicron a fost descoperită.

”Această imagine, ce reprezintă oarecum harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron, dar fără să le definească rolul”, precizează profesoara de microbiologie Claudia Alteri, membră a respectivei echipe de cercetare. ”De acum înainte este important să definim, prin experimente de laborator, dacă combinaţia acestor mutaţii poate avea un impact asupra transmiterii virusului sau asupra eficacităţii vaccinurilor, de exemplu”, concluzionează ea, potrivit nbcchicago.