Un nou studiu arată cum vitamina D poate opri inflamația plămânilor în cazurile severe de Covid

Un nou studiu arată cum vitamina D poate opri inflamația plămânilor în cazurile severe de Covid Sursa: Pixabay

Oamenii de știință au publicat noi informații despre modul în care vitamina D ar putea ajuta în cazurile severe de COVID-19, dezvăluind modul în care vitamina funcționează pentru a reduce hiperinflamația plămânilor.

Un nou studiu comun al Universității Purdue și al National Institutes of Health (NIH) demonstrează modul în care un metabolit activ al vitaminei D este implicat în „oprirea” inflamației din organism în timpul infecțiilor precum COVID-19.

„Deoarece inflamația în cazurile severe de COVID-19 este un motiv cheie pentru morbiditate și mortalitate, am decis să aruncăm o privire mai atentă asupra celulelor pulmonare de la pacienții cu COVID-19”, a declarat autorii principali, Dr. Behdad (Ben) Afzali , șeful studiului, secția de imunoreglare a Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi din NIH și  Dr. Majid Kazemian, profesor asistent de biochimie și informatică la Universitatea Purdue.

Rolul vitaminei D în mecanismul antiinflamator

Ca parte a studiului, cercetătorii au analizat celule pulmonare individuale de la opt persoane cu COVID-19. Ei au descoperit că în aceste celule, o parte a răspunsului imunitar la SARS-CoV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – mergea în exces și exacerba inflamația în plămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

După administrarea vitaminei D, ei au observat o reducere a inflamației celulelor pulmonare. Apoi s-au aruncat mai departe asupra modului în care vitamina a reușit acest lucru.

Ei au făcut acest lucru apelând la celulele T helper – cunoscute și ca celule CD4+ – care sunt un tip de celulă imunitară care stimulează celulele T „ucigașe” și alte globule albe din sânge pentru a genera un răspuns imunitar. Se știe că celulele T joacă un rol în cazurile severe și periculoase de COVID-19, ajungând la suprafață și conducând la un fenomen adesea fatal cunoscut sub numele de furtună de citokine.

Oamenii de știință au descoperit că în infecțiile normale, celulele Th1, care sunt un subset de celule T helper care luptă împotriva microbilor din interiorul celulei, trec printr-o fază pro inflamatoare. În această fază, organismul elimină infecția. La scurt timp după, sistemul se oprește pentru a trece la faza antiinflamatoare.

Oamenii de știință au descoperit că vitamina D este cheia în accelerarea acestei tranziții

„Am descoperit că în celulele T sănătoase, activarea programului genelor inflamatorii a coincis cu activarea unui sistem de vitamina D în aceste celule. Prin urmare, am investigat cum funcționează acest sistem de vitamina D și ce face pentru celulele T sănătoase înainte de a încerca să-l relaționăm cu COVID-19”, au declarat Dr. Afzali și Dr. Kazemian pentru Medical News Today.

În infecțiile cu COVID-19, oamenii de știință au văzut că faza pro inflamatoare a celulelor Th1 nu s-a oprit. Ei au atribuit acest lucru fie unei deficiențe de vitamina D, fie unei anomalii în răspunsul celulei la vitamina D.

„Așa cum era de așteptat, studiind care gene au fost „pornite” în celulele imune din plămânii a opt pacienți, am descoperit că celulele lor erau într-o stare inflamatorie”, au spus coautorii. Dr. Afzali și Dr. Kazemian au spus că au fost oarecum surprinși să identifice sistemul intracelular de vitamina D.

„În mod tradițional, vitamina D a fost considerată ca depinde de rinichi pentru a o activa înainte de a deveni funcțională. Am descoperit că celulele T au un sistem autonom, atât pentru a activa complet cât și pentru a răspunde la vitamina D, independent de rinichi”, au spus ei.

Cercetătorii au emis ipoteza că adăugarea unui metabolit de vitamina D intravenos foarte concentrat la tratamentele existente ar putea ajuta și mai mult oamenii să se recupereze de COVID-19. Dar ei nu au testat încă această teorie în studiile clinice, informează medicalnewstoday.