Daniel David, împotriva controlului psihiatric pentru candidați

Daniel David, împotriva controlului psihiatric pentru candidațiBuletin de vot. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Daniel a afirmat că nu ar fi fost de acord cu un examen psihologic sau psihiatric pentru candidaţii la Preşedinţie. Potrivit oficialului, soluţiile pentru alegerile corecte ar trebui să fie altele. Pe lista priorităților ar trebui  să fie reducerea analfabetismului funcţional.

Alegeri prezidențiale. Ministrul Daniel David, despre viitorii candidați

Ministrul a explicat că nu ar trebui introdus un examen psihologic sau psihiatric viitorii candidați.  În opinia sa, o astfel de practică le-ar putea afecta „dreptul constituțional de a candida”.

„Nu, pentru că eu, ca om de ştiinţă implicat în aceste domenii, ştiu că concluziile noastre sunt probabilistice şi s-ar putea să ţi se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege şi, de fapt, să fie o eroare de diagnostic şi nu mi se pare corect să-i afectezi, ca să spun aşa, dreptul constituţional de a candida”, a spus ministrul Educației la Digi 24.

Daniel David

Daniel David. Sursa foto: Captură video

Soluțiile propuse

El a subliniat că soluţiile pentru alegeri corecte sunt altele. Printre acestea se numără reducerea analfabetismului funcțional și „educarea poporului”.

„Este necesar să educăm poporul şi tinerii, să prevenim zonele de analfabetism funcţional în societate printr-o educaţie de calitate, pentru ca oamenii să poată înţelege”, a adăugat Daniel David.

Totodată, ministrul a menționat că românii îi pot sancționa la vot pe candidații considerați nepotriviți pentru România.

„Astfel, democraţia a funcţionat întotdeauna: oamenii au realizat, la un moment dat, că era ceva în neregulă cu un anumit candidat şi l-au sancţionat la vot. Aceasta este atitudinea lui”, a mai spus el.

Daniel David, despre creșterea analfabetismului funcțional

De asemenea, ministrul a declarat că analfabetismul funcțional a devenit o problemă de securitate națională.

Conform unui raport al Asociației pentru Valori în Educație și Brio, mai mult de o treime dintre elevi (36%) suferă de analfabetism numeric, dintre care 16% întâmpină dificultăți semnificative. În clasele primare, procentul este de 25%, iar la gimnaziu ajunge la 36%, iar la liceu la 46%. După prezentarea acestor date, ministrul Daniel David a subliniat că situația a devenit alarmantă în România.