Analfabetismul funcțional, considerat problemă de securitate națională. Soluțiile ministrului Educației
- Mădălina Sfrijan
- 9 februarie 2025, 17:32

Ministrul Daniel David a readus în discuție problema analfabetismului funcțional. În opinia sa, acesta reprezintă o problemă de securitate naţională.
Soluții pentru elevii afectați de analfabetism funcțional. Propunerile ministrului Daniel David
Conform unui raport al Asociației pentru Valori în Educație și Brio, peste o treime dintre elevi (36%) sunt afectați de analfabetismul numeric. Dintre aceștia, 16% au dificultăți semnificative.
În clasele primare, media este de 25%. La gimnaziu, ajunge la 36%, iar la liceu la 46%. După aceste rezultate, ministrul Daniel David a explicat că situația a devenit îngrijorătoare în România.
„Un procent mare dintre noi ştie lucruri, dar nu ştie cum să le folosească, în această lume competitivă”, a spus el.
Problemă majoră
„Când vorbeşti de analfabetism funcţional înseamnă că eşti alfabetizat, în ghilimele, adică nu mă refer doar la faptul că ştii să scrii şi să citeşti, ai şi elementele de bază de matematică, artimetică, de geometrie, dar utilizarea lor fie în domeniul respectiv, adică să rezolvi probleme de matematică, fie în viaţa de zi cu zi, (...) această funcţionare este afectată”, a declarat ministrul Educației la Digi24.
Potrivit acestuia, mulți elevi nu știu să aplice noțiunile în viața de zi cu zi.

Daniel David. Sursa foto: Facebook
„Dacă noi suntem în situaţia în care un procent foarte mare dintre noi ştie lucruri, dar nu ştie cum să le folosească, nu ştie cum să le aplice în viaţă, nu ştie cum să le aplice în domeniile de specialitate, într-o lume competitivă, modernă în care trăim, devine o problema bbl de securitate naţională”, a mai spus el.
Ministrul Daniel David, despre măsurile care se impun
Analiza Asociației pentru Valori în Educație și Brio a scos la suprafață cifre îngrijorătoare legate de analfabetismul funcțional. În urma acesteia, Daniel David a menționat că un raport privind starea sistemului de educație va fi prezentat în luna mai.
„N-am spus-o prima dată, doar că acum din poziţia de ministru al Educaţiei poate reuşim să conştientizăm mai bine acest lucru şi atunci unele măsuri pe care le luăm trebuie să vină să corecteze, dar nu peste un an, doi, ar fi trebuit corectate de mult”, a încheiat ministrul.