Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar BNR 4 decembrie. Anunțul momentului despre moneda națională
Curs valutar BNR 4 decembrie. Anunțul momentului despre moneda națională

Curs valutar BNR 4 decembrie. Anunțul momentului despre moneda națională

Banca Națională a României (BNR) a publicat cursul valutar pentru vineri, 4 decembrie.

Conform datelor oferite de BNR, moneda noastră a crescut în fața euro. Banca Naţională a României (BNR) a afișat un curs de referinţă 4,8725 lei/euro, în comparație cu valoarea de 4,8736 lei anunțată în ședința precedentă.

Dolarul american a scăzut în faţa monedei naţionale, BNR anunţând un curs de 4,0024 lei, faţă de 4,0226 lei, valoare anunțată în şedinţa anterioară.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,4931 lei, înregistrând o depreciere de la valoarea de 4,5028 lei anunţată anterior.

Gramul de aur a fost cotat la 236,6932 lei, în depreciere comparativ cu 237,9570 LEIvaloarea stabilită în şedinţa precedentă.

BNR, pregătită să intervină în zac de criză

În contextul crizei economice, generate de pandemia de coronavirus, Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat, ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, a anunțat că că totul depinde de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special ale economiilor europene. El a precizat că că România are nevoie de un proiect naţional care ar permite menţinerea ratingului de ţară şi aprecierea din partea instituţiilor internaţionale.

„Există, în continuare, un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte dezvoltarea crizei sanitare şi crizei economice. Din această perspectivă credem că şi în România este valabilă o concluzie similară celei rezultate din evaluarea Băncii Centrale Europene, publicată în urmă cu doar câteva zile, care arăta că există temeri clare de redresare economică, dar cu toate acestea incertitudinea privind evoluţiile pandemice şi modul în care această evoluţie va fi redusă este foarte mare. În funcţie de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special al economiilor europene, Banca Naţională este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei”, a afirmat Badea.

Viceguvernatorul BNR a mai spus că instituţiile internaţionale au văzut modul în care România a răspuns şi că a fost unanim apreciat echilibrul de către toate agenţiile internaţionale de rating, echilibrul de care Banca Naţională a dat dovadă şi modul în care a gestionat această situaţie.

„Noi sperăm ca, şi pe viitor, să reuşim să asigurăm această credibilitate în traiectoria economică corectă a României, dar este nevoie de un proiect naţional şi este nevoie de mai mult decât avem acum. Este nevoie să participăm cu toţii la o astfel de acţiune care ne-ar permite să menţinem ratingul de ţară şi să menţinem aprecierea din partea instituţiilor internaţionale.