Veste bună: Se pun pe masă zeci de milioane de lei. Aproape oricine poate primi banii

Veste bună: Se pun pe masă zeci de milioane de lei. Aproape oricine poate primi banii

Ministrul Mediului prezintă, joi, detalii despre ediţia 2020 a programului „Rabla pentru electrocasnice”.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, va susţine, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate detalii legate de lansarea programului „Rabla pentru electrocasnice 2020”.

La începutul lunii noiembrie, Fechet anunţa că „Rabla pentru electrocasnice” se suplimentează cu două noi categorii de produse, respectiv tablete şi laptopuri.

CITEȘTE ȘI METEO. Vremea rece, dar în curs de încălzire pe termen scurt. Ce urmează

Ne puteți urmări și pe Google News

CITEȘTE ȘI Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor

Conform planului de proiecte al AFM pentru acest an, publicat în primăvara acestui an, pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic („Rabla pentru Electrocasnice”) era prevăzut un buget total de 30 milioane de lei, ce va permite înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi, uzate din punct de vedere fizic şi moral cu unele mai performante din perspectiva consumului energetic.

În 2019 au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere

În 2019, programul guvernamental a beneficiat o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou - de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere.

Cum a apărut programul rabla pentru electrocasnice

Pe fondul obligației asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană – aceea de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deșeurilor de minimum 50% din deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, ca parte a circuitului economic al deşeurilor, Ministerul Mediului, condus la acea vreme de Grațiela Gavrilescu, a decis crearea programului integrat „Rabla” destinat colectării electrocasnicelor de la consumatori.