Cum se fierb, de fapt, ouăle. Vei obține o textură perfectă
- Mădălina Sfrijan
- 8 februarie 2025, 10:26

Oamenii de știință au descoperit metoda perfectă de a fierbe un ou. Multe persoane le lasă pe foc timp de 5-6 minute și preferă gălbenușul moale, iar altele își doresc o textură diferită. Dacă un ou este lăsat la fiert timp de 10 minute în apă clocotită, albușul se va coagula complet, iar gălbenușul nu va mai fi lichid. Conform specialiștilor, timpul de fierbere ar trebui să fie unul mai lung.
Cât timp ar trebui să fierbi un ou
Gălbenușul și albușul se gătesc la temperaturi diferite. Puține persoane știu că gălbenușul se coagulează la doar 65 de grade, în timp ce albușul are nevoie de o temperatură mai mare, de 85 grade.
În încercarea de a obține un ou perfect, marii bucătari au făcut multe experimente. O variantă preferată de multe persoane este cel poșat, care se fierbe în apă cu oțet. Totuși, textura acestuia nu este de placul tuturor oamenilor.
Textura ideală
Dacă fierbi oul la 100 de grade, albușul devine fraged, însă gălbenușul se întărește complet. Metoda sous vide presupune scufundarea acestuia în apa ajunsă la 60 - 70 de grade. Procedura se repetă timp de o oră, însa albușul poate rămâne ușor lichid. Cercetătorii au găsit o metodă ideală pentru fierberea acestui produs de origine animală.

Ouă. Sursa foto: Pixabay
Un studiu condus de Pellegrino Musto, cercetător la Consiliul Național de Cercetare din Italia, a utilizat dinamica fluidelor (CFD) pentru a simula procesul de gătire a ouălor. Procedura analizează fluxul lichidelor în raport cu legile fizicii.
Astfel, cercetătorii au găsit o metodă inovatoare pentru cei care preferă acest produs alimentar. Este vorba despre „gătire periodică”, care presupune alternarea între scufundarea oului într-o oală cu apă clocotită la 100 de grade și mutarea lui într-un bol cu apă căldă (30 de grade).
Pentru a obține textura perfectă, oul ar trebui mutat la fiecare două minute, timp de o jumătate de oră.
Ou fiert sau poșat? Ce rezultat au obținut cercetătorii
În analiza oamenilor de știință, gălbenușul a rămas moale, similar cu cel poșat, iar albușul a avut consistența celui fiert după metoda tradițională.
În timpul gătirii, temperatura albușului a variat între 35 de grade și 100 de grade, în timp ce gălbenușul a rămas constant la 67 de grade.
Mai mult, analiza chimică a arătat că ouăle gătite periodic conțin mai mulți polifenoli. Acești compuși au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.