Criza internațională a momentului. Miniștri au fost arestați. Război între Armată și Guvern. Cetățenii, victime ale luptei pentru putere

Criza internațională a momentului. Miniștri au fost arestați. Război între Armată și Guvern. Cetățenii, victime ale luptei pentru putere Sursă: Pixabay

În Sudan, majoritatea miniştrilor şi membrilor civili ai Consiliului de tranziţie au fost arestaţi, țara aflându-se astfel în pragul unei lovitur de stat.

Luni, majoritatea miniştrilor şi a membrilor civili ai Consiliului suveranităţii care gestionează tranziţia în Sudan au fost arestaţi, a confirmat Ministerul Informaţiilor din această ţară, potrivit AFP şi Reuters.

Potrivit unui comunicat de presă, ministerul citat nu precizează însă dacă premierul Abdallah Hamdok face parte dintre liderii arestaţi. Media locale au relatat că acesta a fost plasat în arest la domiciliu.

Sudan, măcinat de tensiuni în ultimele șase săptămâni

În ultimele săptămâni în Sudan au avut loc tensiuni între armată şi guvernul civil. În capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare şi armata sudaneze, limitând deplasarea civililor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate, potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, care emite din Dubai.

Puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir după trei decenii.

În contextul sporirii tensiunilor interne în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.

Săptămâna trecută, mai mulţi miniştri au luat parte la proteste ample în mai multe zone din Khartoum şi în alte oraşe din Sudan împotriva perspectivei unui regim militar în acest stat african.

Internetul a fost întrerupt în Sudan

NetBlocks, site-ul de monitorizare a internetului, a raportat, luni, pe Twitter, o întrerupere a internetului în Sudan: ”conectivitatea la internet în Sudan este acum grav perturbată, manifestându-se într-o întrerupere a telecomunicațiilor pentru mulți, pe fondul unor rapoarte despre o lovitură de stat militară și detenția unor înalți oficiali guvernamentali”.