Evenimentul Zilei > International > Operațiune controversată desfășurată în Afganistan. Pandemia a fost o rampă de lansare pentru propagandă și manipulare
Operațiune controversată desfășurată în Afganistan. Pandemia a fost o rampă de lansare pentru propagandă și manipulare

Operațiune controversată desfășurată în Afganistan. Pandemia a fost o rampă de lansare pentru propagandă și manipulare

O Operațiune scandaloasă s-a desfășurat în Afganistan, anul trecut, la inițiativa armatei canadiene, care s-a folosit de pandemie pentru a exersa tehnici de manipulare și propagandă.

Comandamentul Operațiunilor Comune (CJOC) al armatei canadiene a conceput un plan ce a vizat determinarea populației din Afganistan să se conformeze deciziilor guvernamentale luate pentru a combate pandemia de coronavirus.

Armata canadiană, o operațiune controversată în Afganistan

Oficialii guvernamentali de la Ottawa nu au cerut realizarea așa-numitei campanii a operațiunilor de informații și nu a autorizat această inițiativă.

Comandamentul militar, condus la momentul cu pricina de general-locotenentul Mike Rouleau, a considerat că nu are nevoie de o astfel de autorizare. Așa că, liderii militari au dezvoltat și pus în aplicare planul în luna aprilie, anul trecut, arată un raport investigativ realizat de generalul-maior(r) Daniel Gosselin.

O copie a raportului, dar și alte documente au fost obținute de jurnaliști în baza Legii accesului la informații. Campania a încurajat manipularea și exploatarea informațiilor. Planul CJOC s-a bazat pe tehnici de propagandă similare celor utilizate în timpul războiului din Afganistan, conform publicației Ottawa Citizen.

Planul ar fi fost necesar pentru a contracara nesupunerea civică în timpul pandemiei și pentru a susține mesajele guvernamentale despre pandemie, conform CJOC.

O inițiativă separată a colectat informații din conturile publice de pe rețelele sociale

O inițiativă separată, fără legătură cu planul CJOC, dar supervizată de ofițeri de informații ai armatei canadiene, a colectat informații din conturile publice de pe rețelele sociale, în Ontario. De asemenea, au fost strânse date în legătură cu adunările Black Lives Matter (BLM) și cu liderii acestei mișcări.

Ofițeri militari superiori canadieni au susținut că informațiile erau necesare pentru a asigura succesul Operațiunii Laser. Generalul Jon Vance, Șeful Statului Major al Apărării canadiene, a oprit inițiativa CJOC.

Generalul Vance i-a cerut lui Daniel Gosselin să investigheze cum a putut să dezvolte și să lanseze CJOC operațiunea propagandistică fără aprobare.

Investigația a arătat că planul nu a fost doar ideea unor entuziaști, specialiști militari în propagandă, dar și că sprijinul pentru o astfel de operațiune a venit dintr-o mentalitate impregnată la multe niveluri în cadrul CJOC.

Pandemia a fost un prilej numai bun

Comandanții militari au văzut pandemia ca pe o ocazie unică de a testa astfel de tehnici pe civili canadieni. „Este, într-adevăr, o oportunitate de învățare pentru noi toți și o șansă de a începe să introducem operațiuni de informații în rutina noastră”, a spus amiralul

Directiva CJOC pentru planul de propagandă a fost dată în 8 aprilie 2020 și anulată pe 2 mai, în urma ordinului generalului Vance.