O altă revoluție neterminată. Masacrul din Sudan scoate la iveală noi victime

O altă revoluție neterminată. Masacrul din Sudan scoate la iveală noi victime Sursa: Arhiva EVZ

La doi ani după ce peste 100 de tineri din Sudan au fost uciși în urma unei revoluții care avea ca scop eliminarea dictatorului, trupurile acestora zac într-un colț al capitalei. De doi ani, cadavrele sunt ținute în morgă pentru că autoritățile nu au reușit să efectueze autopsiile.

Familiile victimelor din Sudan consideră că este vorba despre un plan bine pus la punct de guvern, prin care încearcă să scape de orice dovadă, care ar putea să-i facă responsabili pentru acțiunile din 2019. „Întârzie intenționat rezultatele”, a spus Muez Mohammed, al cărui frate Saeed a fost împușcat de către forțele de securitate pe 3 iunie 2019. „Toată lumea știe cine a ucis acei oameni”.

Această scenă macabră este un semn al acțiunii neterminate și al speranțelor nerealizate ale revoluției din Sudan. Tranziția țării spre democrație a fost foarte fragilă, liderii civili și militari încă luptându-se pentru putere.

Familiile victimelor se pregătesc pentru proteste pe data de 30 iunie. Ei spun că încă așteaptă ca autoritățile să fie trase la răspundere pentru represiunea violentă din 2019. Oficialii implicați în anchetă au declarat că anchetatorii au descoperit recent o groapă în afara Khartoumului, în Omdurman, unde erau câteva sute de cadavre. Dacă este cadavre se dovedesc a fi victime ale atacului din 3 iunie 2019, numărul morților acelei zile va fi mult mai mare față de ce s-a declarat până în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experți criminalistici au fost trimiși din Statele Unite, urmând să sosească în Sudan luna viitoare, pentru a face o evaluare preliminară a sitului. Un purtător de cuvânt al agenției a declarat că Statele Unite vor sprijini eforturile justiției din Sudan, inclusiv „oferind expertiză specializată, acolo unde va fi solicitat, în conformitate cu standardele internaționale”.

Autoritățile vor să ascundă adevărul

În mai, procurorul general al Sudanului, Taj-Elsir el-Hebir, și-a dat demisia, spunând că diferite facțiuni din cadrul forțelor de securitate, nu oferă toate dovezile pe care le au, fiind necesare pentru investigarea crimelor. „Avem motive să credem că acest lucru are legătură cu sit-ul descoperit. Simțim că este vorba despre un conflict de interese” , a spus el-Hebir.

Cei care au luptat pentru a-l răsturna pe generalul al-Bashir spun că aflarea adevărului privind represiunile care au avut loc pe 3 iunie, va încetini ritmul tranziției înspre democrație, nemulțumirea oamenilor neputând fi ameliorată. Sudanul se confruntă cu o inflație anuală de peste 360%. „Odată ce vom trăi într-un stat de drept, toate celelalte lucruri vor funcționa de la sine”, a spus Samahir el-Mubarak, membru al Asociației Profesioniștilor din Sudan, un grup care a condus protestele anti-Bashir.

Un purtător de cuvânt al biroului primului ministru nu a vrut să răspundă la întrebările legate de această anchetă, deși într-o declarație făcută la începutul acestei luni, premierul Hamdok a spus că „relațiile complicate dintre organele de securitate, întârzie rolul pe care îl are justiția”, a spus NewYorkTimes.