Evenimentul Zilei > Social > Crește numărul cazurilor de infectare cu varianta Delta. Avertismentul doctorului Valeriu Gheorghiță
Crește numărul cazurilor de infectare cu varianta Delta. Avertismentul doctorului Valeriu Gheorghiță

Crește numărul cazurilor de infectare cu varianta Delta. Avertismentul doctorului Valeriu Gheorghiță

Numărul infectărilor cu coronavirus, în România, sunt în creștere, iar în majoritatea cazurilor este vorba despre tulpina Delta

Cazurile de infectări cu coronavirus sunt în creștere, iar situația se va înrăutăți și mai mult, susține Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Potrivit spuselor sale, peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că este vorba despre infecții cu varianta Delta.

„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună. Varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.

Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Valeriu Gheorghiță susține că vaccinul este cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

„Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”, a declarat medicul.

România nu este acoperită în fața variantei Delta

El a precizat că în cazul în care nu crește ritmul de vaccinare, vom fi afectați cu toții de valul patru al pandemiei. În opinia sa, o imunitate colectivă de 45 – 50% obținută prin vaccinare sau prin boală nu este suficientă pentru a proteja de tulpina Delta.

„Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat Valeriu Gheorghiță.

Cu toate acestea, în momentul de față, autoritățile nu iau în calcul introducerea vaccinării obligatorii. Valeriu Gheorghiță a precizat că fiecare țară își face propria politică de vaccinare, iar în România nu este cazul să se discute despre obligativitate în ce privește vaccinarea.

Vaccinare copii

Despre vaccinarea cu cea de-a treia doză

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a declarat că urmează să fie transmise concluziile Agenșiei Europene a Medicamentului, iar apoi se va lua o decizie în privința vaccinării cu cea de-a treia doză.

„Mai repede de luna septembrie este puțin probabil să putem implementa această măsură, din simplul motiv că avem nevoie de revizuirea datelor științifice – de siguranță, de imunogenitate, de tolerabilitate de către experții de la Agenția Europeană a Medicamentului. (…) Cu siguranță, populația vulnerabilă va fi prioritară atunci când vom vorbi de administrarea unui rapel la cel puțin șase luni de la prima schemă de vaccinare, alături de personalul medical și alte categorii”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: