Evenimentul Zilei > Social > Valeriu Gheorghiță trage un semnal puternic de alarmă. Ce dezastru ne așteaptă dacă nu respectăm planul
Valeriu Gheorghiță trage un semnal puternic de alarmă. Ce dezastru ne așteaptă dacă nu respectăm planul

Valeriu Gheorghiță trage un semnal puternic de alarmă. Ce dezastru ne așteaptă dacă nu respectăm planul

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat miercuri seara că vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane îi va ajuta pe cei care au avut Covid-19 să fie mai protejaţi în faţa noilor mutaţii ale coronavirusului chinezesc.

Valeriu Gheorghiță e îngrijorat. Se poate întâmpla curând dacă nu ne vaccinăm. Invitat la TVR, medicul a declarat că situația epidemiologică este favorabilă în prezent, dar dacă nu se vor vaccina suficiente persoane, este posibil ca aceia care au trecut deja prin boală să nu aibă imunitate în faţa noilor tulpini.

De asemenea, el a vorbit și despre noile strategii ale campaniei de vaccinare, dar și despre măsurile de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

„Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (n.r. – sud-africană, braziliană, indiană). În România și Europa este dominantă tulpina britanică. Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea şi trecerea prin boală nu vor oferi protecție în fața tulpinilor noi

Valeriu Gheorghiță e îngrijorat

Avem două acțiuni importante. Suntem într-o evaluare a centrelor de vaccinare. Pentru cele care nu au adresabilitate crescută, vom decide fie relocarea lor sau putem reduce programul şi echipele să meargă pe teren pentru a asigura vaccinarea în locuri atipice… La muzeu, în gară, la metrou, în zone turistice. Important este să distribuim vaccinul cât mai aproape de oameni.

Un alt aspect pe care îl luăm în calcul cu sprijinul unor ONG-uri. Vrem să venim cu un pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, sa ofere şi minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale.

Valeriu Gheorghita vaccineaza la ‘Maratonului vaccinarii – Editia Bucuresti’ (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.

Guvernul, cu sprijinul UNICEF, a pregătit o campanie de vaccinare. Sunt materiale video care au în prim-plan latura umană, emoțională şi conceptul de a reveni împreună la normalitate.

Probabil, de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri

Fiecare vine cu proiecte locale. Atât timp cât se respectă echitatea, accesul egal la vaccin, pot fi organizate diverse activități care sa aducă persoanelor care se vaccinează alt tip de beneficii.

Vom fi la fel de pregătiți pentru a putea genera aceste certificate (n.r. – verzi) odată cu alte țări. Sunt reguli clare, toate dispozitivele care scanează acel cod QR nu stochează informații. Datele sunt minimale: nume, prenume, data nașterii. Sunt date confidențiale.

Probabil, de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri (n.r. – de relaxare), pentru că situația acum este una favorabilă. Probabil se va discuta despre purtarea măștii în spații închise, în cazul persoanelor vaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la TVR.

Altfel, medicul a precizat că în perioada 31 mai-1 iunie se va desfăşura un maraton de vaccinare împotriva Covid-19 dedicat adolescenţilor cu vârste între 16 şi 18 ani. Acţiunea va fi organizată în toate centrele organizate la nivel naţional.

Astfel, în fiecare judeţ vor exista unul sau mai multe centre, în funcţie de resursa umană, care vor avea activitate timp de 24 de ore şi care vor permite vaccinarea şi după ora 20:00.