Campania de vaccinare intră în alertă la munte și la mare. Valeriu Gheorghiță vrea să mărească numărul imunizaților
- Nicolae Comănescu
- 25 mai 2021, 15:32
Valeriu Gheorghiță a vorbit, marți, despre noile strategii pe care le va aborda în timpul campaniei de vaccinare, pentru a-i convinge și pe sceptici.
Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România, a vorbit, astăzi, despre extinderea operațiunii prin care se încearcă imunizarea cât mai multor români. Astfel, se urmărește extinderea campaniei și în zonele turistice, pentru a convinge cât mai mulți români sceptici și care nu s-au vaccinat până acum.
Valeriu Gheorghiță anunță extinderea campaniei de vaccinare în România
De asemenea, în calcul mai sunt luate și gările, muzeele și aeroporturile, pentru amenajarea centrelor de vaccinare. „Ideea este de a distanța acest proces al vaccinării de un gest medical propriu-zis, pentru că sunt persoane care evită să se prezinte într-un spital, care au o serie de temei față de înțepături, față de ace, față de tratamente sau de medici și atunci ar fi alte locații potrivite.
Vă dau exemple: muzee, găsi, aeroporturi, stadioane, diverse localități turistice, pe litoral, la munte, acolo unde există o interacțiune crescută între persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Ce se va întâmpla după data de 1 iunie
După cum a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, atunci când vor fi ridicate și alte restricții, începând cu data de 1 iunie, oamenii vor circula mai mult și vor interacționa într-o măsură mai mare. De aceea, miza este să se extindă campania.
Luni, Valeriu Gheorghiță vorbea despre scăderea interesului pentru vaccinare. „Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.
„De aceea este importantă o abordare complementară”
Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.
De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace”, afirma Gheorghiță.