De ce varianta Delta este atât de contagioasă: încărcătură virală de 1.000 de ori mai mare şi timp de incubare mai scurt

De ce varianta Delta este atât de contagioasă: încărcătură virală de 1.000 de ori mai mare şi timp de incubare mai scurt

CORRIERE DELLA SERA. Un studiu chinez explică mecanismele care stau la baza avantajului "competitiv" al variantei față de alte tulpini. Delta este mai contagioasă în faza inițială a infecției: se reproduce mult mai mult și mai repede.

De ce varianta Delta "cucerește" atât de rapid întreaga lume? Este mai transmisibilă, între 40% şi 60% în comparație cu Alfa, dar - pentru prima dată - un studiu face lumină şi asupra cărui mecanism poate sta la baza acestei formidabile contaminări și ce înseamnă în ceea ce privește riscul de a ne infecta cu virusul.

Cercetătorii chinezi de la Centrul Provincial pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Guangdong au examinat cu rigurozitate toate datele referitoare la primul focar de Delta în China și au constatat că varianta Delta se poate reproduce mai rapid (oamenii se infectează mai devreme), iar încărcăturile virale detectate sunt de cel puțin 1.000 de ori mai mari decât ale celorlalte variante.

Concret, ce înseamnă acest lucru? Angela Rasmussen, cercetător la Organizația pentru Vaccinuri și Boli Infecțioase a Universității din Saskatchewan, explică pe Twitter: "Perioada de incubație a variantei  Delta este mai redusă faţă de cea a virusurilor anterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, persoanele infectate răspândesc "o tonă de virus în plus" decât variantele precedente. Acest lucru explică, cu siguranță, transmisibilitatea majoră. Dacă persoanele emit de 1.000 de ori mai mulți viruși, probabilitatea ca un contact apropiat să fie expus la o doză infecțioasă este mult mai mare. Dacă persoanele devin contagioase mai repede după expunere, pot avea mai multe şanse de a-i infecta pe alții".

Studiul, publicat în "Virological", a pornit de la prima infecție locală a variantei Delta din China continentală, recunoscută pe 21 mai 2021. De la primul caz până la ultimul raportat pe 18 iunie 2021 au fost identificate un total de 167 de infecții locale.

Setul de date al persoanelor aflate în carantină a permis oamenilor de știință să determine intervalul de timp dintre expunere și realizarea încărcăturii virale detectabile prin PCR (test molecula) la subiecții infectați; testul a fost efectuat în fiecare zi. Cercetătorii au observat că pozitivitatea a fost detectabilă în medie după 4 zile (IQR 3-5) de la expunerea în epidemia din 2021 comparativ cu 6 zile (IQR 5-8) pentru tulpina din 2020. Practic, perioada de "incubare" durează mai puțin.

Varianta Delta ar putea fi mai contagioasă în stadiul incipient al infecției

Comparativ cu tulpinile din 2020, încărcăturile virale relative în infecțiile variantei Delta au fost de 1.260 de ori mai mari în ziua în care au fost detectate pentru prima dată virusurile. La prima detectare, 80% din probele Delta aveau această valoare ridicată, în timp ce la începutul pandemiei era de 19%. "Aceste date evidenţiază că varianta Delta ar putea fi mai contagioasă în stadiul incipient al infecției", scriu cercetătorii chinezi.

Studiul arată, de asemenea, că căile de transmisie nu s-au schimbat: principalele modalităţi de contaminare continuă să fie un amestec de aerosoli inhalați și contact direct (cu picături de salivă). Dacă există mai mulți virusuri în jur, va fi mai ușoară răspândirea sa. Nu există noutăţi cu privire la gravitatea majoră a variantei Delta (patogenitatea), capacitatea sa de a infecta determină îmbolnăvirea mai multor persoane, dar nu într-un mod diferit față de celelalte variante și încărcătura virală mai mare nu s-a dovedit a fi legată de un risc major al apariției unor forme severe ale virusului Covid-19.

Cea mai mare încărcătură virală poate explica, în schimb, reinfecțiile (sau infecțiile) printre vaccinați: o doză suficient de mare de virus poate depăși imunitatea indusă de vaccin suficient de mult pentru a provoca o infecție, deși imunitatea indusă de vaccin în sine va limita gravitatea bolii, în majoritatea cazurilor. "Persoanele nevaccinate nu au imunitate împotriva variantei Delta - scrie Angela Rasmussen -. Persoanele vaccinate parțial au niveluri scăzute de anticorpi neutralizanți. Este ușor pentru Delta să depășească anticorpii numai prin puterea cifrelor (de încărcătură virală). Dar persoanele complet vaccinate au titluri ridicate de anticorpi neutralizanți și răspunsuri la celulele B și T ale memoriei. Este mult mai dificil pentru Delta să copleșească aceşti anticorpi pur și simplu, "lansând"" mai mulți viruși asupra lor", a concluzionat Rasmussen. (Rador)