Cremă de zahăr ars, un desert simplu de preparat și extrem de delicios

Cremă de zahăr ars, un desert simplu de preparat și extrem de delicios Rețeta de cremă de zahăr ars a Gabrielei Cristea. Un desert care merită încercat. Sursa foto: 28589818 © Vladimir Maric | Dreamstime.com

Crema de zahăr ars este un desert îndrăgit de toată familia, însă este și ușor de preparat. Rețeta este veche și amintește tuturor de copilărie. Pentru ea sunt necesare puține ingrediente, iar rezultatul este unul care încântă papilele gustative.

Rețeta de cremă de zahăr ars este ușor de preparat. Cu doar patru ingrediente pe care le amestecăm cu mixerul obținem un desert care va bucura întreaga familie, de la mic la mare. Chiar dacă este extrem de ușor de preparat, sunt câteva secrete care te ajută să obții o cremă omogenă și nu una poroasă.

Rețeta de cremă de zahăr ars

Ingrediente:

  • 8 ouă întregi;
  • 400 grame zahăr;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • 2 plicuri de zahăr vanilat, esență de vanilie sau miezul unei păstăi de vanilie;
  • 1 litru de lapte, de preferat cu 3,5% grăsime.

Mod de preparare

Ne puteți urmări și pe Google News

Crema de zahăr ars se va pune la cuptor într-un vas termorezistent, de preferat o cratiță metalică cu un volum de aproximativ 4 litri. Jumătate din cantitatea de zahăr o punem în acest vas și o lăsăm la foc mediu, până când se topește. Se amestecă ocazional și se ia de pe foc atunci când zahărul obține o culoare maro roșcat. Mare grijă să nu se ardă.

După ce zahărul s-a topit, se ia de pe foc și se tapetează pereții și fundul oalei cu acel caramel. Acest pas al rețetei necesită o atenție sporită. Zahărul ars ajunge la o temperatură de 150 de grade și poate arde pielea extrem de tare.

Odată tapetată tava cu zahărul ars, ne putem apuca de următorul pas al rețetei de cremă de zahăr ars. Ouăle, un praf de sare, restul de zahăr și vanilia se pun într-un vas încăpător și se mixează la viteză medie aproximativ patru minute. Treptat se adaugă laptele rece și se mixează până obținem un amestec spumos.

Compoziția cu ou și lapte se toarnă peste caramelul răcit. Cratița se pune într-o altă oală mai mare sau într-o tavă cu apă rece. Ambele se bagă în cuptorul încălzit la 180 grade Celsius și se lasă pentru aproximativ 60 de minute.

Pentru a obține un preparat perfect, la fiecare 15 minute se mai completează cu apă rece. Prin acest mod vei împiedica fierberea în clocot și vei obține un desert cremos. Un alt sfat prețios pentru gospodine, este ca preparatul final, să mai fie lăsat pe bain-marie pentru încă 10 minute după ce cuptorul este oprit.

Pentru a așeza crema de zahăr ars pe platou, în primă fază se desprind marginile cu un cuțit. Se așează o farfurie adâncă mare deasupra cratiței și cu o mișcare rapidă se răstoarnă crema pe platou.

Rețetă de cremă de zahăr ars, varianta franțuzească

Rețetă creme brulee

Sursa foto: 7103369 © Carmen Steiner | Dreamstime.com

Creme brulee este un desert internațional celebru. Rețeta este asemănătoare cu crema de zahăr ars românească, doar că în compoziția sa se pune smântână pentru frișcă și nu lapte.

Ingrediente:

  • 500 ml smântână pentru frișcă;
  • 1 păstaie vanilie sau esență de vanilie;
  • 5 gălbenușuri;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 50 grame zahăr;
  • 4 linguri zahăr brun pentru ars.

Mod de preparare

Se pun ouăle și un praf de sare într-un bol încăpător. Peste ele se toarnă zahărul în ploaie și se mixează până compoziția se dublează. Smântâna pentru frișcă și păstaie de vanilie se pun la foc mic, până ajung la temperatura de fierbere. Punem ouăle și amestecăm compoziția.

Crema astfel obținută se împarte în două boluri termorezistente și se așează pe o tavă adâncă, în care am pus apă fierbinte. Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, la temperatura de 140°C.

După ce s-au copt, se lasă la răcit, apoi se țin în frigider pentru 30 de minute. Înainte de servire, se presoară zahărul tos deasupra și se caramelizează cu torța de bucătărie.