Evenimentul Zilei > Social > Istvan Beke, extremistul condamnat pentru terorism, nu va fi eliberat
Istvan Beke, extremistul condamnat pentru terorism, nu va fi eliberat

Istvan Beke, extremistul condamnat pentru terorism, nu va fi eliberat

Tribunalul Constanța a respins definitiv la 23 februarie cererea de eliberare condiționată depusă de Istvan Beke Attila. Extremistul maghiar a fost condamnat definitiv în anul 2015 la cinci ani de închisoare pentru terorism. Istvan Beke plănuia un atentat cu bombă la Târgu-Secuesc în 2015 la parada de Ziua Națională a României.

Istvan Beke, extremistul condamnat definitiv în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism, nu poate fi eliberat, a decis Tribunalul Constanța. Tribunalul Constanța a respins definitiv pe 23 februarie cererea de liberare condiționată depusă de Beke Istvan Attila, confirmând astfel o decizie similară luată pe 9 decembrie 2020 de Judecătoria Medgidia.

Istvan Beke a fost condamnat în iulie 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism

Istvan Beke a fost condamnat în iulie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare pentru terorism, pentru că plănuia să detoneze o bombă la parada organizată pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc.

Cauza eliberării condiţionate a lui István Beke a fost judecată în judeţul Constanţa, deoarece bărbatul condamnat s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a fost transferat de la închisoarea din Codlea la spitalul închisorii Poarta Albă. Istvan Beke mai poate depune o cerere de eliberare cel mai curând la 25 mai.

În motivația sa, Curtea de Apel Braşov a precizat că Zoltán Szőcs “nu realizează încă gravitatea actelor sale”, iar în cazul lui István Beke “nu a trecut încă timp suficient pentru ca acesta să se îndrepte”.

Agenția Hirado susține însă că cei doi secui sunt victmele unui proces înscenat

Agenția Hirado susține că sentinţa pronunţată împotriva preşedinţilor filialelor Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Târgu Secuiesc, respectiv din Transilvania, a provocat indignare generală în rândul maghiarilor din Transilvania. Se reclamă că Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a considerat că rechizitoriul redactat de parchet este în mare parte nefondat, şi a hotărât să pedepsească inculpaţii cu doar 11, respectiv 10 luni de închisoare, adică la perioade egale cu timpul deja petrecut în arestul preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost trimişi în judecată de către DIICOT, după ce autorităţile române au concluzionat că cei doi ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară organizată în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de ziua naţională a României.

Agenția de presă ungară precizează că ”organizaţiile politice maghiare şi presa maghiară sunt de părere că cei doi sunt victimele unui proces înscenat”.