Colţescu a greşit? A fost rasism? Un mare fotbalist din România are răspunsuri

Colţescu a greşit? A fost rasism? Un mare fotbalist din România are răspunsuri

Incidentul petrecut la meciul PSG- Başakşehir din cauza exprimării arbitrului Sebastian Colţescu la adresa unui membru din staful echipei din Turcia, a atras mai multe comentarii din partea fostului mare atacant Ciprian Marica, uimit de amploarea luată de acest caz ce afectează imaginea şi aşa şifonată pe care o are România.

Fostul internaţional s-a exprimat marţi seara pe Facebook, susţinând că reacţiile din presa internaţională şi din cea românească sunt exagerate după exprimarea nefericită a arbitrului român Sebastian Colţescu în timpul meciului dintre Paris-Saint Germain şi Istanbul Başakşehir.

Ciprian Marica susţine că Sebastian Colţescu a greşit când a folosit formula „negrul ăla” pentru a indica pe cine trebuia să elimine Ovidiu Haţegan de pe banca turcilor, dar totodată nu înţelege cum s-a ajuns la o asemenea amploare pornind de la un incident nefericit.

„Nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colţescu.”

„Colţescu a greşit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă. S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal! Să fim serioşi, rasismul există, e de condamnat în orice situaţie, dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colţescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a grăbit, a greşit, dar e prea mult! Ştiu ce spun, fiindcă, spre exemplu, în cariera mea n-am văzut nicio reacţie când noi, românii, eram făcuţi Ţigani pe afişele meciurilor oficiale la Paris. Şi în atâtea şi atâtea situaţii, în meciuri din Champions League, în jocuri cu vizibilitate mare'”, a scris fostul atacant pe Facebook

În continuare, Marica a atras atenţia că nu este în regulă să se exagereze într-o astfel de situaţie: „Aloooo, domnilor fotbalişti şi oficiali, aţi făcut show în seara asta! Din păcate, pornit de la o greşeală de exprimare a lui Colţescu, aşa cum am mai spus, într-un dialog în română cu colegul lui.

Nu i s-a adresat unui jucător sau antrenor. Cu acest gen de spectacol chiar se duce în derizoriu lupta contra rasismului, se aduce un deserviciu celor care chiar fac eforturi serioase pe acest plan. Avem noi, românii, multe probleme, dar asta cu rasismul nu!”

Şi Mihai Stoica crede că s-a exagerat

La rândul său, o intervenţie pe acelaşi subiect a avut-o şi Mihai Stoica, managerul general al clubului FCSB, echipa de pe primul loc în Liga I. Oficialul roş-albaştrilor consideră că în acest caz descris ca fiind „rasist” de presa internaţională, dar şi de unii fotbalişti care evoluează la cluburi mari, s-a mers prea departe. „Sebi (n.r. – de la Sebastian) le-a luat faţa lui Nagelsmann şi Ronaldo. P.S. Mi se pare o exagerare teribilă.”

În acest context amintim care a fost filmul evenimentelor derulate pe Parc des Princes, la Paris: partida dintre PSG şi Istanbul Başakşehir a fost întreruptă în minutul 16, la 0-0, din cauza unor remarci ale lui Colţescu, al patrulea arbitru în brigada condusă de Haţegan. În urma celor întâmplate, cei de pe banca campioanei din Turcia au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo. Turcii au acuzat că Sebastian Colţescu ar fi folosit o formulă de adresare rasistă.

Ce a făcut Colţescu şi unde s-a ajuns

După ce arbitrul Haţegan a luat o decizie care i-a înfuriat pe membrii stafului echipei din Turcia, Colţescu i-a transmis prin cască să vină să calmeze spiritele. Astfel, în minutul 16 lui, Haţegan s-a îndreptat spre banca oaspeţilor pentru a lua măsuri cu privire la reacţia antrenorului secund Pierre Achille Webo, fost atacant camerunez. Rugat să indice cine este agitatorul de pe banca turcilor, Colţescu l-a identificat pe Webo folosind cuvintele „tipul negru”.

Mai departe, Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez, care, iritat oricum şi enervat de penalizare, a început să ţipe la Colţescu, întrebându-l de ce la numit „negru”. Jocul s-a oprit, în jurul arbitrilor români s-au adunat jucătorii şi stafurile celor două formaţii şi s-a ajuns la discuţii pe un ton foarte ridicat. În acest context, atacantul franco-senegalez Demba Ba a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit strict la culoarea pielii lui Webo. Vârful de atac care n-a început titular l-a întrebat pe Colţescu dacă s-ar fi exprimat la fel şi în cazul unei persoane albe.

Fotbaliştii de la PSG, solidari cu adversarii

Nu doar turcii au plecat la vestiare, ci şi echipa gazdă, cu tot cu staf şi jucători. La rândul lor, Neymar, Mbabbe şi Marquinhos au discutat direct cu arbitrii români şi oficialii UEFA şi au cerut explicaţii la marginea terenului. Tensiunea a atins cote maxime când preşedintele campioanei Turciei a anunţat că echipa nu va relua jocul dacă arbitrul Colţescu nu va fi îndepărtat de pe teren.

„Al patrulea arbitru a spus «negru» în faţa lumii întregi! Dacă al 4-lea arbitru va fi scos de pe teren, atunci vom relua jocul. Dacă el va rămâne pe teren, atunci Başakşehir nu va relua meciul”, a declarat Goksel Gumusdag pentru TRT Spor, citată de Agerpres. Scandalul a fost comentat şi de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Şeful statului reacţionat vehement pe Twitter: „Condamn ferm remarcile rasiste la adresa lui Pierre Webo, membru al staff-ului tehnic al lui Başakşehir, şi sunt convins că UEFA va lua măsurile care se impun.”

Primele concluzii trase de mai-marii UEFA

La puţin timp după cele întâmplate, reprezentanţii UEFA au confirmat chiar marţi seara că meciul dintre PSG şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, dar cu altă brigadă de arbitri. De asemenea, mai-marii UEFA s-au ferit să catalogheze cele întâmplate drept caz de rasism, rezumându-se să sublinieze că cele întâmplate au reprezentat un incident.

„În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre Paris Saint-Germain FC şi Istanbul Başakşehir FK, UEFA a decis în mod excepţional - în urma discuţiilor cu ambele cluburi - ca minutele rămase să se joace mâine (miercuri), cu o nouă echipă de oficiali. Ora de start a fost fixată pentru 18:55 CET (19:55 în România)”, se arată în comunicatul forului continental, care mai departe va demara o anchetă.

foto: Sebastian Colţescu în dialog cu jucătorii şi membrii stafurilor

sursa: Agerpres