Evenimentul Zilei > Actualitate > Profitați de soarele de afară! Urmează trei zile cu ninsori și ploi
Profitați de soarele de afară! Urmează trei zile cu ninsori și ploi

Profitați de soarele de afară! Urmează trei zile cu ninsori și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunţat duminică Cod Galben de vreme rea pentru intervalul 14 martie, ora 16:00 - 17 martie, ora 20:00, când în România vor reveni ninsorile şi ploile.

Cod Galben de vreme rea! Urmează trei zile cu ploi şi ninsori în România. Administrația Națională de Meteorologie anunţă că de la ora 16:00 se strică vremea frumoasă. Fenomenele meteo vizate de avertizarea ANM sunt ploile însemnate cantitativ şi ninsorile în zona înaltă de munte. Zonele afectate sunt cele indicate pe hartă.

Astfel, în Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și vestul Transilvaniei, temporar va ploua. În aceste zone, la altitudini de peste 1.700 m în Carpații Occidentali și la peste 1.200 m în nordul Carpaților Orientali, va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. ANM completează că tot aici, cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

Meteorologii au mai subliniat că în vest și la munte, vântul va avea temporar unele intensificări. Vitezele atinse vor fi cuprinse în general între 45…60 km/h. Vântul va spulbera zăpada pe crestele montane înalte.

Cu privire la intervalul 15 martie (ora 14:00 – 17 martie, ora 20:00), zonele afectate sunt cele de pe hartă.

Cod Galben de vreme rea

Fenomenele meteo anunţate de ANM: ninsori cu strat consistent de zăpadă la munte și în Transilvania; viscol la altitudini de peste 1500 m; ploi și ninsori abundente în Moldova; local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Temporar vor fi precipitații în toate regiunile şi însemnate cantitativ local, în sud, est, centru și la munte. Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp. Pe arii restrânse vor fi 40…60 l/mp.

Ploile, mai ales aversele cu descărcări electrice, vor fi prezente luni după-amiază, în sud-est. Treptat, acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare luni spre marți (15/16 martie), în toată zona de munte și în Transilvania.

În aceste zone, stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar de marți vor predomina ninsorile. Acestea vor fi însemnate cantitativ mai ales în zona deluroasă.

„La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marți (16 martie), în special în Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea.

Notă: Intensificări ale vântului se vor semnala, local și temporar și în Transilvania și Moldova, dar la intensități mai reduse”, a mai transmis ANM.

Astfel, până miercuri, temperaturile nu vor mai depăsi 9 grade Celsius. Ne pregătim pentru un început de săptămână cu ploi în toate zonele. Nu vom scăpa de precipitaţii până la finalul săptămânii.