Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi restricții în toată România. Se aplică începând de azi
Noi restricții în toată România. Se aplică începând de azi

Noi restricții în toată România. Se aplică începând de azi

În urma creșterii numărului de cazuri de Covid-19, în România se introduc noi restricții mai dure, ce se vor aplica începând de duminică.

România, noi restricții începând de duminică

Noi restricții se vor aplica în toată România începând de duminică seară, 14 martie 2021.

Duminică, 14 martie 2021, intră în vigoare noua hotărâre de Guvern. Mai exact, starea de alertă se prelungește în toată România.

Noua decizie a Executivului prevede interzicerea deplasării în afara locuinței între orele 22:00 și 5:00.

Asta reprezintă o primă înăsprire a restricțiile de circulație, întrucât până la acest moment oamenii se putea deplasa fără declarație până la ora 23:00.

De asemenea, pentru a evita aglomerarea din zonele turistice, o nou restricție se aplică și regimului hotelier.

Hotelurile și pensiunile vor putea fi ocupate de turiști până la 70 % din capacitatea de cazare.

Stațiunile vizate de noile schimbări sunt: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova, dar și în Băile Tușnad, Borsec. Băile Homorod, Harghita- Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov. Sovata din județul Mureș. Vatra Dornei din Suceava. Voineasa din județul Vâlcea. Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș Severin. Arieșeni din județul Alba. Durău din județul Neamț. Novaci-Rânca din județul Gorj. Păltiniș din județul Sibiu.Stâna de Vale din județul Bihor. Straja din județul Hunedoara.

Noi restricții se vor aplica în toată România începând de duminică seară, 14 martie 2021. Acestea ar fi noile restricții care  se vor aplica de duminică seara.

Citește și: CNSU, restricții noi în România. Deplasarea în afara locuinței, interzisă în intervalul 22.00-05.00

Se mențin și restricțiile desemnate anterior

CNSU a emis Hotărârea nr. 16 din 10.03.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor.

Se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau privat.

În condițiile pct. 10, se permite desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber. Activitățile de pregătire fizică în spații închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți. Trebuie să se asigure minimum 7 mp/persoană.

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

În condițiile pct. 13 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisăla depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

În condițiile pct. 13 organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori. Numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Citește și:  Valul 3 al pandemiei. Vor fi noi restricţii în România? Anunţul premierului

Spectacole și evenimente în aer liber

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.

Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

În condițiile pct. 16, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

Citește și: Orban vorbește clar despre noi restricții în România. Anunțul venit în miez de noapte

Se propune menținerea interdicției activităților recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Este permisă desfășurarea activităților de prevenire și combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.

Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea,saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Citește și: Raed Arafat, despre noile restricții: trei tulpini periculoase sunt în România