Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat, despre noile restricții: trei tulpini periculoase sunt în România
Raed Arafat, despre noile restricții: trei tulpini periculoase sunt în România

Raed Arafat, despre noile restricții: trei tulpini periculoase sunt în România

Raed Arafat vorbește despre noile restricții ce s-ar putea aplica în România și spune că ne luptăm cu trei tulpini periculoase de Covid-19.

Raed Arafat a vorbit despre noile restricții ce ar putea fi înăsprite de autoritățile din România din cauza a trei tulpini de Covid-19.

Reamintim că au fost confirmate mai multe tulpini în România: britanică, sud-africană, dar și braziliană.

„În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a spus secretarul de stat, întrebat fiind despre eventualele noi măsuri restrictive în contextul creșterii ratei de incidență.

Arafat a arătat că autoritățile preferă să abordeze situația la nivel local. „În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. Au intrat în vigoare măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe, așa-numitele  dormitoarele ale Timișoarei, pentru că acolo sunt rezidenți cei care lucrează în municipiu”, a precizat secretarul de stat.

Raed Arafat, despre noile restricții: trei tulpini periculoase în România

El a comentat și situația creată în urma confirmării, în România, a variantelor britanică, sud-africană și braziliană a SARS-CoV-2.

„Era de așteptat. Dacă se călătorește. Dacă lumea merge în concedii peste tot. Era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție. Mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.

Am luat măsuri pentru care am fost criticați. Testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.

Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel. La fel ca în cazul vaccinului antigripal. Pentru că apar mutații care necesită noile doze.

Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mare de persoane vaccinate.

Problema este că aceste variante de coronavirus se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut)

Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșterea presiunii pe sistemul sanitar”, a explicat Raed Arafat.

Citește și: Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor”