Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor”
Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor”

Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor”

Raed Arafat a declarat că este posibil să crească numărul cauzurilor de coronavirus după redeschiderea şcolilor. Rămâne de văzut dacă această creştere este controlabilă.
Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor. Raed Arafat a sspus că este posibil să se întâmple acest lucru.
Raed Arafat: „Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă. Internările, externările, toate acestea.  Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou. Nu mai scade, deci suntem pe un platou acum. Şi la terapie intensivă creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI sunte în fază în care este plus 10. Mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a declarat şeful DSU.

Raed Arafat, anunţ de ultima oră! „Este posibil să apară o creştere a cazurilor după redeschiderea şcolilor”

 „Este posibil. Acest lucru nu poate nimeni să îl nege şi să apară o creştere. Acum dacă această creştere este controlabilă sau nu, o să vedem. Controlabilă înseamnă că este în parametrii în care impactul pe sectorul sanitar să nu fie unul care să îl blocheze. Să nu se blocheze ATI şi secţiile care sunt destinate cu oxigen, pentru că totul, dacă vedeţi toate ţările care iau măsuri, iau în calcul impactul pe sistemul sanitar, ca să facă faţă sistemul sanitar.
La noi am ajuns la un vârf în noiembrie. Am văzut acolo că s-a lucrat în mai multe fronturi, secţiile ATI, secţiile în care am suplimentat concentratoare de oxigen şi unităţile de primiri urgenţe au creat zone roşii, adică au tratat pacienţi până este găsit loc. Azi a fost o uşoară creştere, ieri a fost o uşoară scădere, dar nu e o creştere de sute, mii, să spui că e o creştere majoră. Nimeni să nu interpreteze că stăm foarte bine şi gata. Trebuie să respectăm mai departe măsurile, mergem în paralel cu vaccinarea. Dozele vor creşte, numărul lor va creşte, dacă acum suntem între ţările care au vaccinat un procent semnificativ. Suntem peste 2%, stăm bine. În general cu Europa stăm bine, suntem în primele ţări”, amai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a anunţat că a anulat ordinul de detaşare pentru medicii şcolari

Medicii şi asistenţii şcolari vor reveni de luni în cadrul unităţilor de învăţământ unde activează.

„Vineri am anulat ordinul de detaşare la toţi. Se întorc la şcoli. Vineri am emis ordin de anulare. Direcţiiile de Sănătate Publică trebuie să găsească o altă soluţie, asta i-am rugat. E prin ordin dat de comandantul acţiunii detaşarea, având în vedere că se deschid şcolile noi nu puteam să mai ţinem personalul sanitar al şcolilor, asistenţi şi medici la DSP.

Am dat ordinul de revenire, am anulat ordinul de detaşare, acum direcţiile de sănătate publică pot găsi rezidenţi, alte categorii de medici, de asistenţi şi atunci îi detaşăm. Dacă o şcoală intră în scenariul de online atunci Direcţia de Sănătate Publică poate să ceară pe durata respectivă redetaşarea personalului către ei”, a afirmat Raed Arafat, duminică seara la Antena 3.