Evenimentul Zilei > Actualitate > CNSU, restricții noi în România. Deplasarea în afara locuinței, interzisă în intervalul 22.00-05.00
CNSU, restricții noi în România. Deplasarea în afara locuinței, interzisă în intervalul 22.00-05.00

CNSU, restricții noi în România. Deplasarea în afara locuinței, interzisă în intervalul 22.00-05.00

Miercuri au fost stabilite noi restricții. Klaus Iohannis a declarat marți seară că este de acord cu ele.

UPDATE: Iată ce a decis CNSU în privința noilor restricții. Ce se schimbă în România?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi , 10 martie 2021, Hotărârea numărul 16, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

CNSU propune modificarea intervalului orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței.

CNSU a propus ca interdicția sa fie valabilă în intervalul orar 22.00-05.00.

Totodată, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova; Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov; Sovata din județul Mureș; Vatra Dornei din județul Suceava; Voineasa din județul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin; Arieșeni din județul Alba; Durău din județul Neamț; Novaci-Rânca din județul Gorj; Păltiniș din județul Sibiu; Stâna de Vale din județul Bihor; Straja din județul Hunedoara.

Cu alte cuvinte, hotelurile și pensiunile de la munte vor fi limitate la 70% din capacitate. Sunt afectate cele situate în zone în care se practică sporturile de iarnă.

În ceea ce privește restaurantele acestor hoteluri, ele vor funcționa la capacitate de 50%.


Miercuri, în România ar putea fi introduse noi restricții. Lucian Bode va anunța în ședința CNSU ce măsuri și restricții vor fi adoptate prin noua OUG.

De asemenea, reamintim că tot miercuri s-ar putea introduce noi restricții în Capitală.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marți seara, la TVR 1, că miercuri va avea loc ședința CNSU. (Comitetului Național pentru Situații de Urgență).

În ședința CNSU, el va propune ca jandarmii detașați la ordine publică să revină în unitățile lor, iar polițiștii locali la primării.

Ce măsuri se vor lua în ședința CNSU?

„Mâine (miercuri-n.r) voi veni cu două propuneri în hotărârea CNSU. Această hotărâre va fi transpusă printr-o hotărâre de guvern, respectiv ordonanţă de urgenţă. Prima vizează reîntoarcerea jandarmilor la paza obiectivelor.

Noi am avut peste 700 de jandarmi detaşaţi de la diverse unităţi pentru ordine publică, transferaţi în sistemul de ordine publică, iar paza era asigurată de către angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale.

Ei trebuie să se întoarcă la sistemul de pregătire obligatoriu prin regulamentele lor interne şi mâine vom lua această decizie.

A doua reglementare, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor din România, de exemplu, care a cerut oficial prin domnul preşedinte Emil Boc, şi nu numai, au solicitat ca poliţia locală să revină la primării”, a mai spus Lucian Bode.

Ce restricții noi ar putea intra în vigoare de miercuri în România?

Ministrul a precizat că anul trecut, în timpul stării de urgență, poliția locală, care are peste 10.000 de angajați, a fost preluată în coordonarea poliției naționale.

„Înființarea poliției locale și activitatea ei e o decizie de oportunitate la nivel local. Nu e normal ca toate costurile să fie suportate la nivel local. Iar coordonarea să fie la nivel național”, a menționat Bode, conform G4media.

Tot miercuri, în ședința CNSU se va decide ce restricții vor fi introduse în România. Decizia va fi luată în contextul în care numărul cazurilor de Covid-19 a fost din ce în ce mai mare în ultima perioadă.

Se poate decide ca în Bucureşti să fie nevoie de celebra declaraţie pe propria răspundere după ora 22:00, nu după ora 23:00, cum era până la intrarea Capitalei în scenariul roşu.

Într-o declarație susținută marți, Klaus Iohannis a spus că cel mai probabil restricția de circulație amintită mai sus va fi aplicată.

Citește și: EXCLUSIV. Se schimbă toți șefii în MAI! Lucian Bode a luat decizia