Evenimentul Zilei > Actualitate > Cinismul lui Ion Iliescu. S-a aflat după 32 de ani, mărturisiri în direct: ”Îi spuneam unchiu”
Cinismul lui Ion Iliescu. S-a aflat după 32 de ani, mărturisiri în direct: ”Îi spuneam unchiu”

Cinismul lui Ion Iliescu. S-a aflat după 32 de ani, mărturisiri în direct: ”Îi spuneam unchiu”

Nicolae Ceaușescu nu a avut bani ascunși, iar preluarea puterii în România de către Ion Iliescu era un scenariu, pus la punct înainte de 1989, la care ar fi lucrat chiar și fiul fostului dictator, Nicu.

Dezvăluirea este făcută de Serghei Mizil, unul din personajele apropiate de familia fostului dictator comunist. Prieten apropiat al fiului cel mic al fostului dictator, Nicu, Serghei Mizil a făcut o serie de dezvăluiri despre familia Nicolae Ceaușescu.

Între altele, el a povestit unde au ajuns fondurile din străinătate din conturile gestionate de Securitate.

„Socrul meu a fost adjunctul lui Pacepa. Generalul Gheorghe Marcu, singurul care nu a fost condamnat şi nu a avut probleme după plecarea lui Pacepa. Pe el l-a pus șeful școlii la Oltenița. L-am invitat la vernisaj în 1989 şi nu a vrut să stea, de frică să nu îl vadă Iliescu. După Revoluție, a doua zi s-a îmbrăcat că pleacă la Iliescu să predea banii din afară la Frontul Salvării. Ceaușescu nu a avut niciun leu, nici afară nici înăuntru. Erau banii serviciilor de afară. Toţi banii au ajuns la următorii care au venit la putere”, a povestit Serghei Mizil la Antena 3.

sursa foto: EVZ

Venirea la putere a lui Iliescu, pregătită din vreme

În același context, el a mai spus că, la nivelul liderilor Partidului Comunist, înainte de 1989, se știa că Ion Iliescu va fi cel ce va prelua puterea de la Ceaușescu. Despre Ion Iliescu, a mărturisit că era un apropiat al familiei sale, lucru care nu l-a împiedicat, când a preluat puterea, să-i trimită rudele la pușcărie.

„Ion Iliescu a avut o legătură strânsă şi cu familia mea. Au fost prieteni buni, petreceau revelioane şi zile onomastice. Eu îi spuneam unchiu’. Şi ne-a băgat unchiul după aia pe la pârnaie de nu am mai fost oameni. Pe mine mai puţin, dar pe restul i-a cam tăvălit. Toată lumea știa că va veni Iliescu. Toţi care au venit apoi la putere au fost oameni din jurul lor. Într-un fel a venit eșalonul doi”, a mai spus Serghei Mizil.

Potrivit spuselor sale, fiul fostului dictator, Nicu Ceaușescu, ar fi cultivat relația cu Ion Iliescu și l-ar fi susținut. Însă acest lucru nu i-a folosit foarte mult, deoarece a fost arestat chiar în zilele Revoluției, când s-a predat.

„Nicu ar fi venit să se predea pentru că îi știa pe majoritatea de acolo, pe Iliescu şi pe alții. Ion Iliescu căzuse în dizgrație că făcuse toată manevra cu militarii să îl dea jos”, a mai povestit Serghei Mizil.

Sursa foto. EVZ

Scenariul preluării puterii de către Iliescu, confirmat de nepotul fostului dictator

Povestea sa confirmă o serie de alte dezvăluiri, făcute de nepotul lui Nicolae Ceaușescu, fiul lui Ion Ceaușescu, unul intre frații acestuia, Ion Ceaușescu. Nepotul, Nicu Ceaușescu – coincidență de nume cu fiul dictatorului – a mărturisit că Ion Iliescu urma să-i ia locul lui Nicolae Ceaușescu.

„Dau din casă acum: în 1982-1983, vorbeam în casă cu tata și cu Nicu – bine, ei vorbeau, eu mai mult ascultam, pentru că nu cunoșteam nici personajele – că la un moment dat tatăl lui (Nicolae Ceaușescu, n.r.) va pleca din funcție și va veni Ion Iliescu. (…)

Și Nicu și tata au avut o relație bună cu Ion Iliescu, era un om cu o deschidere, un om inteligent, un om cult, nu era de ici de colea la vremea respectivă și îl așteptau ca pe o soluție de a continua ce a fost bine în guvernarea trecută”, a dezvăluit nepotul dictatorului la Antena 3.