Evenimentul Zilei > International > Cine sunt membrii administrației Joe Biden
Cine sunt membrii administrației Joe Biden

Cine sunt membrii administrației Joe Biden

Senatul SUA a început procesul de confirmare a miniștrilor numiți de Joe Biden. O administrație pe care noul președinte o dorește să reflecte diversitatea Americii.

Cine sunt membrii administrației Joe Biden. Sunt, potrivit promisiunilor lui Joe Biden, sunt cei care „vor reuni America în toată diversitatea sa”.

În calitate de candidați, Joe Biden și Kamala Harris promiseră o administrație care „seamănă cu America” în diversitatea sa. Acest lucru ar trebui să devină realitate. După ce Senatul va confirma miniștrii care au fost nominalizați pentru a forma echipa ce vine după Trump.

Rezultatul procedurii, care a început marți, 19 ianuarie, lasă puține îndoieli. Deoarece democrații dețin majoritatea în camera superioară. Cu vocea vicepreședintelui Kamala Harris adăugată în caz de egalitate (50 de senatori democrați, 50 de republicani).

Antony Blinken și Wendy Sherman vor „repara” diplomația americană

Diplomat specializat în afaceri international, Antony Blinken îi va succeda lui Mike Pompeo în funcția de secretar de Stat.

La 58 de ani, este de 21 de ani unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Joe Biden. Și un obișnuit al administrațiilor. A fost membru al Consiliului de Securitate Națională sub Bill Clinton (1994-2001).

Responsabil cu securitatea națională a vicepreședintelui Biden (2009-2013). Și secretar adjunct de stat sub administrația Obama (2015-2017).

Francofon, a făcut o parte din studii la Paris. Blinken este un apărător al multilateralismului pe scena internatională, scrie France 24.

El va avea sarcina specială de a se ocupa de dosarul nuclear Iranian. Pentru aceasta, el va fi asistat de Wendy Sherman (71 de ani), care va fi numărul doi în diplomația americană. În 2015, Wendy Sherman a fost un negociator major pentru acordul programului nuclear de la Teheran.

Anthony Blinken și Wendy Sherman vor avea misiunea de a „repara politica externă americană”. Dar și de a o „reimagina”, potrivit unui comunicat al echipei Biden-Harris.

Noile figuri ale diplomației americane „întruchipează profunda mea convingere că America este cea mai puternică atunci când colaborează cu aliații săi”, a mai explicat președintele ales.

Janet Yellen, prima femeie secretar al Trezoreriei

Alt post cu greutate în administrația SUA. Secretariatul Trezoreriei este echivalentul ministerului Economiei și Finanțelor.

Trezoreria va fi condusă de Janet Yellen. La 74 de ani, acesta este un pariu sigur în lumea economică americană. Succesiv președintă a Fed din San Francisco (2004-2010) și vicepreședintă a Fed (2010-2014). A fost numită președintă a Băncii Centrale Americane – o premieră pentru o femeie – de Barack Obama în 2014.

Janet Yellen este o alegere consensuală pentru a „satisface stânga Partidului Democrat și a comunității de afaceri”, scrie Le Monde.

Va avea multe de făcut în această poziție. Pentru a revigora o economie afectată de pandemia COVID-19.

Potrivit proiecțiilor Fed (Sistemul Federal de Rezerve al SUA) economia s-a contractat cu 2,4% în 2020. Șomajul fiind încă la un nivel îngrijorător în ciuda creării de locuri de muncă.

Noua poziție a lui Janet Yellen ar trebui să îi permită să pună în aplicare mai multe măsuri dorite de Joe Biden. Inclusiv măsura emblematică de creștere a salariului minim.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE