Evenimentul Zilei > International > Cine este Antony Blinken, noul șef al diplomației SUA, numit de Joe Biden
Cine este Antony Blinken, noul șef al diplomației SUA, numit de Joe Biden

Cine este Antony Blinken, noul șef al diplomației SUA, numit de Joe Biden

Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite, a dezvăluit, luni, o parte a echipei sale în fruntea țării. Numit luni pentru a ocupa postul crucial de secretar de Stat, Antony Blinken, un francofon, ascunde în spatele imaginii sale lustruite de diplomat o pasiune pentru chitară și tendințe intervenționiste.

Consilier de lungă durată al președintelui ales, viitorului șef al diplomației americane îi va fi greu să reasambleze legăturile cu aliații tradiționali ai Statelor Unite, după frământata epocă Trump.

Politicos și elegant, „Tony” Blinken, în vârstă de 58 de ani, pare să fie la antipozi cu predecesorul său Mike Pompeo, apreciat ca mai neaoș.

„Cu greu ai putea fi mai amabil, modest și discret decât el”, a spus prietenul său din copilărie, Robert Malley, președinte al International Crisis Group. „Nimeni nu își amintește să-l fi văzut vreodată să-și piardă cumpătul sau cuprins de un aces de furie”.

Intervenţionist

Antony Blinken, secretar de stat adjunct sub președintele Barack Obama, s- a pronunțat în trecut în favoarea intervențiilor militare americane în numele drepturilor omului.

„Superputerile nu blufează” , a avertizat el de mai multe ori cu privire la dosarul sirian, în care președintele Obama a decis în cele din urmă să se implice într-un mod limitat, scrie Ouest-France.

Fostul număr doi al Departamentului de Stat al SUA și-a păstrat o anumită amărăciune. „Nu am reușit să prevenim o tragedie umană oribilă”, a deplâns el, în mai anul trecut, într-un interviu acordat CBS. „Este ceva ce nu voi uita niciodată”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE