Evenimentul Zilei > International > Mesajul SUA este clar: ÎNCĂLCAREA statului de drept şi a INDEPENDENŢEI JUSTIŢIEI reprezintă AMENINŢĂRI pentru NATO
Mesajul SUA este clar: ÎNCĂLCAREA statului de drept şi a INDEPENDENŢEI JUSTIŢIEI reprezintă AMENINŢĂRI pentru NATO

Mesajul SUA este clar: ÎNCĂLCAREA statului de drept şi a INDEPENDENŢEI JUSTIŢIEI reprezintă AMENINŢĂRI pentru NATO

Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, a ţinut recent un discurs care a căpătat şi mai multă importanţă în condiţiile în care oficialul american se va întâlni cu omologi români în perioada 7-8 mai, pe agenda discuţiilor fiind şi situaţia statului de drept din România.

Astfel, conform coalitiaromanilor.org, la discursul ţinut recent în Polonia, Antony J. Blinken a punctat că încălcarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a separaţiei puterilor sunt ameninţări interne pentru securitatea NATO.

“Puterea NATO stă în valorile democratice pe care toţi membrii alianţei le împărtăşesc, astfel că orice încălcare a principiilor democratice şi ale statului de drept sunt o ameninţare internă la adresa NATO”, a spus Blinken la 5 mai 2016.

După ce oficialul american a nominalizat Rusia ca ameninţare la est, şi extremismul violent, ca ameninţare din sud, discursul a subliniat faptul că e important să privim în trecut.

“În contextul în care destule voci din România iau că model de urmat actuală situaţie politică din Polonia, unde sub pretextul eliminării opoziţiei de stânga se încalcă reguli democratice, discursul oficialului american ţinut la Varşovia a venit să clarifice că orice violare a principiilor statului de drept şi ale democraţiei sunt o ameninţare din interior la adresa NATO. Sperăm că discursul lui Blinken din Varşovia să fie privit de români în primul rând că o învăţătură despre cum valorile fundamentale pot aduce pace şi prosperitate. Valori că libertatea, democraţia sunt imuabile şi au rezistat dincolo de orice dictator. Ţine de noi, însă, dacă dorim să apărăm aceste valori sau nu”, a spus Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition.