Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kamala Harris, o politiciană carismatică și determinată. Gestul inedit cerut unui angajat al Congresului
Kamala Harris, o politiciană carismatică și determinată. Gestul inedit cerut unui angajat al Congresului

Kamala Harris, o politiciană carismatică și determinată. Gestul inedit cerut unui angajat al Congresului

Miercuri, Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite. Personalitatea ei atipică preocupă tot mai mult presa internațională, care a descoperit amănunte interesante din biografia ei politică.

Profil de politician: Kamala Harris! Democrata a reușit o performanță istorică: este prima femeie din istoria Statelor Unite care devine vicepreședinte. Totodată, este și prima femeie de culoare care deține acest post.

Miercuri, politiciana a depus jurământul la ceremonia de învestitură de la Capitoliu, din Washington D.C. Abia instalată în funcție, presa a lansat deja zvonuri că ea ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2024. Politica ei a fost descrisă ca fiind de centru, însă rezultatele ei arată că a fost preferată și de liberali și de conservatori ai Partidului Democrat.

Profil de politician: Kamala Harris, „steaua democrată” prietenoasă, dar foarte exigentă

Potrivit unui dosar publicat de revista Vogue în 2018, care îi este destinat, carismatica politiciană s-a confruntat cu situații limită de-a lungul carierei. Ea a fost nevoită să dezaprobe cereri pentru pedeapsa cu moartea în statul California. De asemenea, s-a opus eliminării asigurărilor private de sănătate. Stoicismul și perseverența ei au fost remarcate de jurnaliștii americani, care au devenit interesați să îi contureze o altă latură. Există relatări că atunci când se afla la Washington, în cabinetul ei de senatoare, un grup de angajați ai Congresului i-a propus o întâlnire. Doreau să o cunoască personal pe „steaua democrată”, cum era numită.

În timpul întâlnirii, toți vizitatorii s-au ridicat în picioare, cu excepția unuia. Kamala Harris i-a solicitat pe un ton imperios să se ridice imediat în picioare. „Harris avea aerul unei celebrități, care în circumstanțe normale nu se justifica la un proaspăt senator”, nota jurnalistul Abby Aguirre. Acesta dă și alte detalii despre hilarul incident. După ce i-a salutat pe cei peste 20 de invitați ca și cum ar fi fost rude la o reuniune de familie, democrata i-a spus celui așezat să se ridice, pe un ton cu o octavă mai ridicat. Apoi, după ce s-a executat, l-a întrebat cum îl cheamă și i-a strâns cordial mâna.

Jurnaliștii britanici observă că melanjul de agresivitate și de încredere de sine a fost o caracteristică a abilității politice demonstrate de Harris. Mulți analiști cred că ar putea fisecretul ascensiunii ei în prim-planul politicii SUA.

Beau Biden, liantul dintre Kamala Harris și președintele ales

Presa menționează și un episod interesant legat de președintele Joe Biden. Sperând că va fi nominalizarea democraților la prezidențiale, în vara lui 2019 Harris a lansat un atac înverșunat contra lui Biden. La o dezbatere pe tema leadership-ului, ea i-a reamintit președintelui ales că nu are un istoric notabil în ceea ce privește munca lui cu avocații segregationști. „Este dureros”, i-a spus  Harris fostului vicepreședinte din perioada administrației Obama. Totuși, în ciuda diferențelor dintre ei, câteva luni mai târziu lucrau în tandem pentru a contracara campania lui Trump în vederea unui nou mandat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE