Peste 8.000 de lei, chirie pentru un loc de parcare în Iași. Nu este în centrul orașului

Peste 8.000 de lei, chirie pentru un loc de parcare în Iași. Nu este în centrul orașului Sursa foto: arhiva EVZ

Un ieșean plătește anual peste 8.000 de lei chirie pentru un loc de parcare în fața blocului. În Iași există locuri de parcare mult mai scumpe și niciun dintre ele nu se află în centrul orașului. Zona Dacia, printre cele mai scumpe cartiere.

Primăria Iași organizează licitații pentru fiecare loc de parcare, iar cuantumul chiriei rezultă în urma acestei proceduri. Cu cât există mai mulți doritori, cu atât prețul locului de parcare crește.

Cât costă un loc de parcare

Anual, municipalitatea lansează peste 150 de astfel de licitaţii. În ultimii șase ani, numărul contractelor de închiriere s-a dublat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare chirie din Iași pentru un loc de parcare este de 685 lei/lună, respectiv 8.220 lei pe an. Ieșeanul plătește această sumă pentru un loc de parcare în Nicolina, pe str. Petre Ţuţea.

Ieșeanul care plătește peste 8.000 de lei anual chiria pentru un loc de parcare nu este singurul. Cele mai scumpe chirii sunt în cartierul Dacia. Sumele lunare plătite de ieșii care locuiesc acolo pentru locurile de parcare sunt de 645 lei, 550 lei, 500 lei, 450 lei şi, respectiv, 400 lei.

Aplicația utilă șoferilor

Sursa foto: Ziarul de Bacau

Locurile de parcare plătite, la mare căutare în Iași

În urmă cu aproximativ 10 ani, ieșenii nu păreau să fie interesați de plata chiriei pentru locurile de parcare. Acest fenomen a început să ia amploare în 2017, când numărul de locuri închiriate a ajuns la aproape 5.000, iar, în prezent, sunt 10.865 de contracte în vigoare.

„În perioada ianuarie – septembrie 2023, au fost organizate 114 licitaţii cu un număr total de 987 de locuri de parcare. Au fost depuse 1.054 de dosare în vederea participării la licitaţie şi au fost adjudecate 764 de locuri”, a declarat Radu Grigoraş, director al Direcţiei Exploatare Patrimoniu (DEP) din cadrul municipalităţii ieşene, potrivit Ziarul de Iași.

În prezent, Primăria are încheiate 609 contracte pentru locurile de parcare pentru agenții economici. Aceștia plătesc 287lei/lună. Banii încasaţi lunar de la firme (circa 175.000 lei) ajung pentru un studiu de fezabilitate din care să rezultă o machetă. Potrivit lui Radu Grigoraş, veniturile strânse în ultimii trei ani ajung pentru construirea unei parcări (supra/)subterane sau a unui Park&Ride la una dintre intrările în oraş.

„Încasările totale în primele șase luni ale anului sunt de 7,3 milioane lei”, a precizat Radu Grigoraş.

Suma provenită de la contractele de închiriere a locurilor de parcare din Iași din ultimii șase ani ajunge la peste 35 milioane lei. Adunând și suma estimată pentru întreg anul 2023, ar rezulta fonduri de circa 50 milioane de lei în şapte ani.