Cazul scandalos scoate la iveală acuzații grave aduse la adresa unor angajați din cadrul instituției.
Primăria Iași se află în acest moment în centrul unui scandal uriaș. În prin plan în acest sens ar fi funcționara primarului Mihai Chirica. Angajata ar fi fost cea care prilejuia acordarea de contracte către diverși investitori imobiliari. Modul în care erau aplicate procedurile legale în acest sens, a ajuns în atenția oamenilor legii.
Primaria Iași, în centrul unui scandal uriaș
Persoana vizată în acest context ar Daniela Vasiliu, angajat în cadrul Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Iași. Funcționara ar fi încasat 1500 lei la recepția unei vile localizate în strada Micșunelelor.
Contextul a fost scos la iveală prin prisma mai multor stenograme. Fapta ar fi fost confirmată inclusiv prin mărturia proprietarului imobilului în cauză.
"Plicul, când am urcat în mașină, i l-am pus în gentucă”, a dezvăluit cel care a oferit mita.
Inițial, oamenii legii au decis că "faptele nu există în materialitatea lor." Astfel, cazul a fost clasat în primă fază.
Funcționara din cadrul Primăriei Iași este urmărită penal și în dosarul Vixen, la DNA. În cadrul acestuia este cercetată că ar fi executat ordinele primarului. Ambii ar fi semnat edificarea unei clădiri ilegale.
Ulterior, speța cu privire la imobilul de pe strada Micșunelelor din Iași a fost trimisă în judecată. Acuzația întocmită în acest sens este cea de "fals intelectual".
Personajul cheie în cadrul dosarului ar fi Petru Velescu, cel care a luat banii intermediind această recepție. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Proprietari de mai multe corpuri de clădire din cadrul imobilului de pe Strada Micșunelelor, au devenit soții Daniela și Florin Pancu. În dreptul lor au fost emise două autorizații de construcție. Primul a fost demis în anul 2011 iar cel de al doilea în anul 2018. Lucrările nu au fost însă limitate la consolidare ci au implicat inclusiv demolarea unor părți din imobil.
"Pe locația în care fusese turnată fundația, se aflase clădirea veche cumpărată de soții Pancu (...) care a fost demolată de actualii proprietari, soții Pancu. Deși autorizația de construire, proiectul tehnic autorizat (...) impuneau expres condiția consolidării și mansardării acelei clădiri vechi construită în anul 1920, membrii familiei Pancu au demolat imobilul, nerespectând condițiile imperative din documentația tehnică. Pentru demolarea construcției, soții Pancu nu au solicitat și nu au obținut autorizație de desființare construcție și nu au comunicat autorităților competente desființarea imobilului în stare avansată de degradare”, reiese din sentință, arată ReporterIS.ro
În finalul lucrărilor cu toate că imobilul avea un etaj în plus reprezentanții Primăriei ar fi fost prezenți de două ori la locația respectivă pentru a face recepția.
„Ghergheșanu a constatat că înălțimea construcției la cornișă și la coamă era mai mare decât cea înscrisă în proiectul tehnic autorizat. (...) Fațadele clădirii fuseseră modificate fără reautorizare, prin nerespectarea condițiilor impuse în AC”, se mai precizează în cadrul sentinței, scrie ReporterIS.ro