Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai grav atentat. Masacru în Nigeria. Peste 100 de civili au fost uciși
Cel mai grav atentat. Masacru în Nigeria. Peste 100 de civili au fost uciși

Cel mai grav atentat. Masacru în Nigeria. Peste 100 de civili au fost uciși

O sută de persoane au fost ucise sâmbătă în atacuri comise în două sate din vestul statului Niger, în ceea ce ar putea fi cel mai grav masacru împotriva civililor în această ţară vizată de grupări jihadiste, transmite AFP, citând un responsabil local.

Peste 100 de persoane au fost ucise sâmbătă în atacuri comise în două sate din vestul statului Niger. Acesta ar putea fi cel mai grav masacru împotriva civililor în această ţară vizată de grupări jihadiste, transmite AFP, citând un responsabil local.

„Tocmai ne-am întors de la locurile atacurilor. La Tchoma Bangou au fost până la 70 de morţi, iar la Zaroumadareye 30 de morţi”, a declarat duminică Almou Hassane, primarul din Tondikiwindi, care administrează cele două sate vizate de teroriști.

Primarul a spus că ”au fost şi 25 de răniţi, dintre care unii au fost evacuaţi la Niamey şi Ouallam pentru îngrijiri”.

Sursa a mai precizat că, ”pentru a ataca cele două sate (aflate la distanţă de 7 km), atacatorii s-au împărţit în două coloane: în timp ce una ataca Zaroumadareye, ceilalţi au atacat Tchoma Bangou”.

Cele două sate sunt situate la circa 120 km nord de capitala Niamey, în regiunea Tillabéri, frontalieră cu Mali şi Burkina Faso. Regiunea este vizată cu regularitate în ultimii ani de atacuri ale unor grupări jihadiste.

Dublul atac, anunţat sâmbătă de aleşi locali, dar fără un bilanţ precis, a fost comis în ziua proclamării rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Acestea l-au dat confortabil în frunte, cu 39,33%, pe Mohamed Bazoum, candidat al partidului la putere şi fost ministru de interne, care a promis să intensifice lupta contra grupărilor jihadiste.

În urmă cu o lună, alte 100 de persoane au fost ucise într-un atac cu sânge rece

În urmă cu o lună, peste alți 100 de civili au fost ucişi cu sânge rece în Nigeria, în timp ce îşi lucrau câmpurile, potrivit unui bilanț al Naţiunilor Unite.

Masacrul din Nigeria s-a desfăşurat în ziua alegerilor locale în acest stat, ele fiind primele organizate de la începutul insurecţiei Boko Haram în 2009. De la această dată, au fost înregistrate peste 36.000 de persoane ucise şi peste două milioane au trebuit să-şi abandoneze locuinţele.

Atacul s-a produsă într-o orezărie situată la mai puţin de 10 km de Maiduguri, capitala statului Borno, epicentrul insurecţiei islamiste. Luna trecută, 22 de agricultori fuseseră deja ucişi pe câmpurile lor, nu departe de acest oraş.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: