Evenimentul Zilei > International > Atacuri teroriste asupra creștinilor. Au ucis pastorul și au dat foc bisericii
Atacuri teroriste asupra creștinilor. Au ucis pastorul și au dat foc bisericii

Atacuri teroriste asupra creștinilor. Au ucis pastorul și au dat foc bisericii

Gruparea teroristă Boko Haram a ucis cel puțin opt persoane, inclusiv un preot, în ultimul lor atac îndreptat împotriva creștinilor.

Potrivit unor sure oficiale, teroriștiii au luat cu asalt satul Pyemi, lângă Chibok, din nordul Nigeriei, în timp ce localnicii se pregăteau să sărbătorească Crăciunul. În cursul acestui atac, șapte persoane au fost ucise, în timp ce alte 12 au fost răpite și date dispărute.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, teroriștii de la Boko Haram au lansat mesaje prin care amenințau comunitatea creștină din Nigeria că vor urma ”atacuri mortale”, dar cu toate astea, autoritățile nigeriene nu au făcut nimic concret.

În Nigeria, de Crăciun au fost două atacuri teroriste îndreptate împotriva creștinilor, unul la Chibok și altul la Garkida, unde a fost atacată o biserică anglicană și unde au fost înregistrați șase morți. Secretarul general al EYN, reverendul Daniel Mbaya a declarat că, după atac, una dintre biserici a fost arsă de către teroriști.

„Mi s-a spus că șase persoane au fost ucise. Biserica EYN a fost arsă (la Pyemi). Au fost răpiri, dar aștept detalii în ceea ce privește numele celor răpiți. Cinci persoane au fost răpite în Garkida. Am avut informațiile cu trei zile înainte de atac și agențiile de securitate au fost informate. Ei (Boko Haram) trimiseseră vestea că vin să facă „Crăciunul” în oraș și au specificat clar localitatea Garkida”, a ai spus reverendul Mbaya.

Un preot a fost ucis

Printre cei uciși se află și un preot catolic din Chibok, informația fiind confirmată de pastorul Filibus, președinte al consiliului local din localitate. Din ce s-a putut afla până în acest moment este faptul că teroriștii au atacat biserica din Chibok, în ajunul Crăciunului, când mai mulți copii participau la repetiții pentru marea sărbătoare.

„Pastorul a fost ucis, cea mai mare biserică creștină din Pyemi a fost arsă. Opt persoane au fost ucise, și casele au fost arse. Unde vor merge oamenii? Nu au alt loc unde să meargă”, a mai spus pastorul Filibus, președintele Consiliului local Chibok.

Atacul îndreptat spre creștinii din Nigeria a dus la reacția unui înalt prelat, Nathan Johnson, care a condamnat inacțiunea guvernului nigerian. „Mulți spun că Boko Haram nu urăște creștinismul, cu toate acestea, acest atac arată adevărata lor intenție față de creștinii din Nigeria. Acesta este al doilea an consecutiv în care creștinii au fost uciși în grup în ajunul Crăciunului. Este timpul ca guvernul nigerian să pună capăt acestor atrocități”, a spus Jonhnson.