Ce să bei vara, ceai sau cafea. Medicul Mihaela Bilic explică unde se face diferența

Ce să bei vara, ceai sau cafea. Medicul Mihaela Bilic explică unde se face diferența Mari branduri de cafea au căzut testul de calitate, în Germania. Sursa: Dreamstime.com

Vara, organismul are nevoi sporite. Medicul Mihaela Bilic a făcut o comparație între două dintre băuturile preferate de români. Una dintre ele este net superioară celeilalte ca beneficii pentru sănătate.

Medicul Mihaela Bilic a comentat, într-o postare pe contul său de Facebook, care este băutura recomandată vara, făcând o comparație între două dintre băuturile preferate de români, ceaiul și cafeaua. În primul rând, arată cunoscutul medic, trebuie știut că ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin.

Cafeaua are un efect tonic rapid

Ambele băuturi conțin aceeași substanță, dar cu nume diferite, un alcaloid care stimulează sistemul nervos. Totuși, cafeaua este superioară ceaiului, mai ales în zilele toride de vară, apreciază Mihaela Bilic.

„Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: wikipedia

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore.

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină: un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)".

Pe de altă parte, cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, a cărui preparare include un timpul de contact dintre apă și cafea prelungit. Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar  o cană de cafea filtru 80 mg, mai notează cunoscutul medic.

Cum calculezi doza maximă de cafea permisă zilnic

Mihaela Bilic arată în continuare care este cantitatea ideală de cafeină propice unui consum zilnic. „Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins. Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg".

În finalul postării sale, Mihaela Bilic recomandă o rețetă delicioasă de cafea în perioada estivală. „O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea. Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa".