Demers nemaiauzit până acum pe plaiuri mioritice, la o primărie. Un primar care a pierdut alegerile locale, pe 27 septembrie, a făcut 35 de cetățeni de onoare într-o zi.

Așa s-au trezit, peste noapte, cei mai „gospodari” din comună, consilieri locali, funcționari din primărie dar și …clopotarul satului. Și totul s-a întâmplat în cea mai săracă comună din județul Botoșani, Dimăcheni.

Patru dintre cei care se bucura de distinctii sunt consilieri locali care s-au autopropus. Primarul, care a pierdut pe 27 septembrie alegerile locale, spune că toţi aleşii au merite deosebite şi acest titlu este un cadou pentru ei înainte de a-şi părăsi funcţia de edil.

Cadou pentru scutirea de taxe și impozite

Primarul Ştefan Cojocaru a acordat titlurile în şedinţa Consiliului local pe care a convocat-o imediat după ce a pierdut alegerile. Se pare că toţi aleşii ar fi apropiaţii săi care, ulterior, au fost scutiţi şi de plata taxelor şi impozitelor locale.

Întrebat de jurnalişti prin ce s-au remarcat cei 35 de cetăţeni de onoare, primarul a dat din colţ în colt. „Comportamentul, meseriaşi care au fost si au ajutat. Două asistente medicale, nişte maeştri, foşti salariaţi ai primăriei, cosilieri locali”, s-a justificat edilul.

Primarul a fost averizat că nu are temei legal pentru această decizie însă, nu a ţinut cont. Unul dintre noii cetăţeni de onoare este chiar clopotarul de la biserica din comună care nu ştie exact de ce a meritat acest titlu însă spune că se bucură pentru noua distincţie.

Chiar dacă însuşi edilul a precizat că Dimăcheni este cea mai săracă comună din judeţ, primăria are apă potabilă, curent şi este proaspăt renovată spre deosebire de şcoală unde copiii nu au nici măcar toalete.

Înainte de începerea şcolii pe 14 septembrie, o echipă Antena 3 a vrut să vadă în ce condiţii vor merge copiii la toaleta din satul păstorit de primarul Ştefan Cojocaru. Invitat de reporter să intre în toaleta mizeră, primarul a refuzat, motivând că nu are curaj.