Dezastru la Botoșani. Școlile, restaurantele și sălile de jocuri de noroc se închid. Se moare pe capete!

Dezastru la Botoșani. Școlile, restaurantele și sălile de jocuri de noroc se închid. Se moare pe capete!

Dan Nechifor, prefectul judeţului Botoşani a anunțat că, începând de duminică, toate restaurantele, terasele şi sălile de jocuri din municipiul Dorohoi vor fi închise.

Măsura a fost luată ca urmare a creșterii  alarmante a numărului de cazuri de COVID-19.

Potrivit acestuia, măsura va fi valabilă pentru o perioadă de 14 zile și a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, după ce au fost înregistrate patru focare active de SARS-CoV-2, iar în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate cu această boală 29 de persoane.

CJSU a decis, de asemenea, ca începând de luni toate şcolile să intre în scenariul trei de funcţionare, cursurile urmând să fie susţinute exclusiv online.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, focarele de coronavirus se manifestă la singurul centru privat de dializă, unde sunt trei îmbolnăviri în rândul pacienţilor, la Centrul rezidenţial „Casa Elena", unde sunt infectaţi 17 beneficiari şi cinci angajaţi, la Complexul de apartamente „Floare de Colţ", cu trei cazuri, şi la Complexul de apartamente „Amicii", unde sunt 14 cazuri.

Botoșănenii mor pe capete

Deşi numărul de noi cazuri înregistrate este unul mic, iar bilanţul total al bolnavilor este mult mai mic comparativ cu al altor judeţe, Botoşaniul clasându-se pe locul 30 la nivel naţional, şi pe ultimul la nivelul Moldovei, datele problemei se schimbă radical în cea ce priveşte pacienţii care pierd lupta cu boala. Astfel, cu acces aproape zero la tratamentele de top, Botoşaniul creşte ameninţător în clasamentul deceselor cauzate de Covid19.

O raportare a numărului de decese la numărul de pacienţi vindecaţi arată cifre de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, la fiecare 13 bolnavi vindecaţi, în judeţul Botoşani unul a pierdut lupta cu boala. Raportul este cel mai crescut, alături de Bacău, unde sunt, însă, 203 decese.

Medicii spun că nu doar lipsa tratamentelor de ultimă generaţie a dus numărul mare de decese. Carenţele organismelor botoşănenilor, bolile cu care se confruntă aceştia şi vârsta înaintată sunt alte cauze care au dus la aceste cifre. Astfel, 72 dintre cele 111 decese sunt raportate la persoane cu vârsta peste 65 de ani. Cu toţii aveau afecţiuni secundare, agravate de Covid19, potrivit agerpres.ro