Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce sancțiuni a primit ambulanța Botoșani în cazul copilului mort în salvare
Ce sancțiuni a primit ambulanța Botoșani în cazul copilului mort în salvare

Ce sancțiuni a primit ambulanța Botoșani în cazul copilului mort în salvare

După ce un copil a murit într-o ambulanță, DSP Botoșani a anunțat sancțiunile luate în urma efectuării anchetei.

DSP Botoșani a anunțat sancțiunile dictate după ce un copil a murit într-o ambulanță. Evenimentul s-a produs în noaptea de 17 spre 18 februarie. Un copil de 3 ani și jumătate a decedat într-o salvare. Cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani au verificat activitatea Serviciului Județean de Ambulanță. Astfel s-a ajuns la o sancțiune dată sub formă de avertisment.

În urma cercetărilor s-a constatat lipsa unor proceduri operaţionale şi a tabelelor de luare la cunoştinţă a acestora de către medicii din dispecerat, pentru activitatea de intervenţie.

Un copil a murit în ambulanță, sancțiuni blânde anunțate de DSP Botoșani

Pe de altă parte, medicului coordonator care era de gardă în noaptea tragediei i-a fost dată o sancţiune contravenţională. Sub formă de amendă, de 2.000 de lei. Pentru neasigurarea triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă şi nestabilirea priorităţilor cazurilor. „Copilul a fost ventilat doar mecanic, cu balon, iar medicul ar fi putut să continue tratamentul specific resuscitării cardio-pulmonare.” A declarat Monica Adăscăliţei, directorul de la DSP Botoșani.

În noaptea de 17 spre 18 februarie, un copil de trei ani şi jumătate a murit în ambulanţă la scurt timp după ce a fost preluat de un echipaj medical. Rudele copilului au sunat la 112. Și au solicitat intervenţia cadrelor medicale, deoarece copilul scuipa sânge. Familia a convenit cu dispeceratul de la SJA să se deplaseze, cu maşina personală, dinspre localitatea de domiciliu spre localitatea Cerbu. Acolo unde urma să se întâlnească cu ambulanţa.

Mai întâi a ajuns o salvare care nu avea un medic

Spre locul respectiv a fost trimisă iniţial o ambulanţă fără medic. Apoi, atunci când s-a constatat starea gravă în care se afla pacientul, a fost chemată o ambulanţă cu medic.

Copilul a intrat în stop cardio-respirator şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, a decedat în drum spre spital. Medicii legişti au stabilit că băieţelul avea probleme cardiace.